În perioada de la naștere până la 6-7 ani când se intră la școală, cei mici trec printr-o serie complexă de transformări fizice, mentale, psiho-sociale. Este bine să le cunoști, să le încurajezi și să intervii unde sunt probleme. Totuși majoritatea graficelor sunt orientative, copiii au propriul ritm și unii au abilități speciale care îi fac să atingă anumite praguri mai repede decât alții.
Bebeluși 0-1 an
Dezvoltare
Imediat după naștere, abilitățile celor mici cresc rapid, ajungând de la câteva reflexe simple (supt, mișcări necontrolate ale membrelor) la achiziții majore: mers în brânci, unii și în picioare fără ajutor, se joacă cu jucării, recunosc persoanele apropiate, explorează lumea înconjurătoare, pronunță primele cuvinte, consumă alimente solide etc.
Strategii parentale
În acest stadiu bebelușul este total dependent de tine deci este o perioadă intensă ca părinte făcând totul pentru ei: hrănit, schimbat, spălat, pus la somn etc. Totuși nu uita să-l ajuți să se dezvolte normal, să facă achizițiile la timp, să nu rămână cu întârzieri în anumite domenii. Pentru mai multe detalii, poți citi și articolul Ce ar trebui un copil de un an să poată să facă.
Adresează-te pediatrului sau specialiștilor dacă observi întârzieri majore, care pot fi semnele unor boli sau probleme de dezvoltare. Orice recuperare este mai eficientă dacă este începută mai devreme.
Copii mici 1-2 ani
Dezvoltare
Copiii între 1 și 2 ani se dezvoltă și ei într-un ritm rapid fizic, emoțional și cognitiv. Abilitățile lor motorii în curs de dezvoltare le oferă libertate în timp ce încep să navigheze prin casă. Pe măsură ce dezvoltă noi competențe lingvistice, sunt mai capabili să își comunice dorințele și nevoile.
Disciplina
Mulți consideră că e o vârstă prea fragedă pentru a se vorbi de disciplină. Totuși este o perioadă cu multe ”aventuri” pentru familie, când cel mic va explora totul și se va pune deseori în pericol, și când crizele de plâns vor fi la ele acasă. Copiii mici sunt nerăbdători și nu ezită să-și arate nemulțumirea. Crizele sunt frecvente, deoarece copilul nu este încă capabil să-și verbalizeze sentimentele sau să facă față suferinței.
Disciplina pentru copii mici implică adesea îndrumare fizică sau chiar scoaterea copilului din situațiile periculoase. Sunt mici dar pot începe să învețe ce au voie și ce nu să facă. De asemenea, copiii trebuiesc învățați de mici cu un program de somn, mâncare, baie și este bine să fiți foarte consecvenți în asta.
Strategii parentale
Protecția copiilor la domiciliu este o necesitate în această etapă, deoarece copiii mici se urcă rapid pe mobile, se aventurează pe scăril sau intră în lucruri care ar putea reprezenta un pericol. Sunt curioși și le place să exploreze.
Este important să luați măsurile de siguranță adecvate și, de asemenea, este important să vă asigurați că copilul dumneavoastră areo dietă sănătoasă și doarme suficient.
Antrenamentul la oliță poate fi o etapă imensă în timpul copilăriei și poate începe între 1 și 2 ani, deși mulți ajung să renunțe la scutec după 2 ani.
Preșcolari
Dezvoltare
Etapa de începere a creșei sau grădiniței este crucială, cei mici făcând pași spre independența de părinți (deși au încă nevoie de îngrijirea și supravegherea adulților). Vei observa o dezvoltare socială și emoțională majoră (pe lângă creșterea fizică). Copilul dvs. va câștiga un pic mai mult control asupra emoțiilor și va arăta interes pentru învățare, pentru a se juca cu alți copii și pentru a relaționa cu adulți din afara familiei.
Mersul la grădiniță poate fi foarte distractiv pentru mulți micuți. Pentru alții, totuși, poate fi înfricoșător. Unii dintre ei experimentează anxietate de separare și chiar pot arăta regres (nu mai vor să vorbească, nu se mai cer la oliță etc).
Disciplina
Disciplinarea consecventă a copiilor este esențială în acest stadiu, deoarece preșcolarii adoră să forțeze limitele adulților. Indiferent dacă țipă, plâng sau întreabă „de ce?” pentru a 100-a oară, sunt doar strategii să vă joace pe degete. Din fericire, sunt și foarte simpatici la această vârstă. Le place să învețe și să se joace și pot fi destul de amuzanți și iubitori.
Strategii parentale
Corpul lor în schimbare înseamnă, de asemenea, că dietele și obiceiurile lor de somn sunt mai importante ca oricând. Este momentul primordial pentru a-i învăța cum să înceapă să aibă grijă de ei înșiși. Sunt deseori dornici să învețe să se îmbrace singuri și pot insista să facă cât mai multe în mod independent.
Folosiți atracția lor pentru joacă și jucării ca să-i învățați lucruri noi.