Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să spună lucruri pe care mai apoi să le regrete. Situația este cu atât mai gravă când acele cuvintele sunt adresate unui copil.
Atunci când vorbesc cu copiii lor, părinții trebuie să își cântărească foarte bine vorbele, pentru că acestea îl pot răni pe cel mic mai mult decât orice altceva.
Există câteva expresii cheie pe care nu trebuie să le rostești față de copilul tău! Este important să te ferești de aceste expresii, dacă nu vrei să îi provoci răni adânci în suflet, să îl umilești și să îl traumatizezi pe viață.
1. Ești insuportabil/nesuferit
Ferește-te de astfel de cuvinte grele care l-ar putea răni pentru toată viața. Chiar dacă ai un copil neastâmpărat, care îți pune de multe ori răbdarea la încercare, nu i te adresa niciodată în acest fel. Îi vei da senzația că nu este iubit și că nu este dorit în familie.
2. Ești prea mic
Nu îi spune niciodată copilului că este prea mic. Îi vei da o senzație de inferioritate față de alți copii de vârsta lui de care va scăpa apoi foarte greu sau chiar deloc. Copiii se lasă foarte ușor afectați când li se spune că sunt prea mici, pentru că nu au noțiunea de vârstă. Cel mai bine este să îi dezvolți de mic încrederea în el, să îl implici în tot felul de activități, să îi explici și să aveți cât mai des discuții de la egal la egal.
3. Faci ceva, pentru că așa vreau/spun eu
Nu-ți obliga copilul să facă un lucru fără să îi dai și argumente ori explicații. Altfel îl vei face să se simtă inferior, nesemnificativ.
4. Să-ți fie rușine
O expresie foarte des folosită, din păcate, de părinții care cred că așa le vor da o lecție de bună purtare copiilor. Din păcate acestea nu sunt altceva decât niște cuvinte fără sens care însă îl pot face pe copil să înceapă să își piardă încrederea în el.
5. Poți mai mult de atât
Bucură-te de fiecare victorie a copilului tău, indiferent cât de mică este. Odată ce micuțul a obținut rezultatul pe care și l-a dorit într-un anumit moment, bucurați-vă împreună și nu începe imediat să îi aduci aminte că trebuie să treacă la următorul nivel.
6. Grăbește-te!
Îți vine sau nu să crezi, această expresie pe care foarte mulți dintre noi o folosesc, îi poate accentua copilului un sentiment de vinovăție. Surprinzător, insa expresia nu îl va face să se grăbească, ba chiar îl va face să intre în panică și să nu își mai poată duce la bun sfârșit acțiunea pe care a început-o. În loc să arunci vorbe inutile, mai bine îi dai micuțului o mână de ajutor pentru a termina mai repede acțiunea pe care a început-o.
7. De ce nu poți să fii și tu ca prietenul tău?
Aceasta este una dintre cele mai nocive întrebări pe care i-o poți adresa copilului. Prin aceste cuvinte îi vei dezvolta o mulțime de frustrări: de la puternice sentimente de inferioritate, la cele de vinovație și de inutilitate. Nu trebuie să îți compari copilul cu nimeni, pentru ca fiecare este unic în felul său.