Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce e periculos să îţi pedepseşti copilul

De ce e periculos să îţi pedepseşti copilul

Educaţia şi corectarea comportamentului copilul sunt întotdeauna priorităţi pentru părinţi şi subiecte intens dezbătute de fiecare dată. De la interzicerea anumitor activităţi şi lucuri la folosirea pauzelor , fiecare părinte are metoda lui!

Ce-i drept, nu există doar o metodă prin care poate fi corectat comportamentul copilului. Atunci când alege metoda prin care să corecteze comportamentul copilului, părintele trebuie să facă acest lucru cu atenţie şi responsabilitate şi să ia în calcul mai ales urmările pe care le poate avea o pedeapsă asupra modului în care se va dezvolta cel mic.

Când pedepsele şi pauzele fac rău
Multor părinţi le surâde ideea de a le da o pauză copiilor, refuzând să le mai vorbească, să le acorde atenţie. De regulă, în aceste momente, cel mic pleacă în camera lui şi rămâne acolo până când unul dintre adulţi consideră că acesta a înţeles ce a făcut greşit şi de ce s-a ajuns aici. În realitate, această metodă nu dă rezultate, ci poate determina şi mai multe conflicte între copii şi părinţi. Nu puţini sunt copiii care reacţionează de-a dreptul violent atunci când sunt pedepsiţi şi trimişi în camera loc: aruncă cu obiecte, trântesc, lovesc, se tăvălesc pe jos.
Psihologii sunt de părere că folosind, frica şi pedepsele nu funcţionează şi copilul nu va deveni în niciun caz mai încrezător, empatic sau înţelegător.
În schimb, pentru a-l face pe copil să îşi schimbe comportamentul, părinţii ar trebui să se uite atent şi să fie conştienţi de metoda pe care o folosesc pentru a îndrepta comportamentul copilului:
• Dacă ești nervos şi tipi atunci când îl trimiţi pe cel mic în camera lui, el va reacţiona în loc să asculte.
• Este inutil să îl ameninţi pe copil. Cu timpul, acesta va învăţa să tolereze ameninţările şi va continua să se comporte anormal.
• Dacă îl pedepseşti pentru că plânge nu îl vei face să se simtă protejat sau înţeles şi asta îl va face să continue să plângă.

Citește și:   Sa cunoastem stilul copilului nostru!

Schimbă abordarea
Chiar şi atunci când realizează că ceea ce fac pentru a corecta comportamentul copilului nu este bine, mulţi părinţi continuă să facă la fel pentru că nu ştiu ce altă metodă să aplice.
S-a dovedit de multe ori până acum că metoda prin care îl poţi ajuta pe cel mic să înveţe despre el şi despre lumea din jur este să impui limite. Limitele îi vor ajută să înţeleagă ce trebuie să facă, în loc de ceea ce a făcut.

Sunt două metode prin care poţi impune limitele pentru a-l face pe cel mic să îşi schimbe comportamentul.

Fă schimbări
Copilul învaţă atunci când vede clar legătura dintre greşeală sa şi corectarea acesteia. Micuţul învaţă că este responsabil pentru acţiunile lui şi trebuie să facă schimbări, chiar dacă nu îşi doreşte acest lucru. Atunci când îi pui interdicţii, îi tăi anumite privilegii sau accesul la anumite lucruri îl aduci în situaţia de a-ţi promite ceea ce îi ceri doar pentru a-şi recăpăta drepturile, fără să înveţe nimic din toată această situaţie.
În loc de pauze în care să nu îi vorbeşti, procedează exact invers: vorbiţi şi petreceți cât mai mult timp împreună. Nu îl pedepsi trimiţându-l în camera lui, ci poartă cu el o conversaţie serioasă despre ceea ce s-a întâmplat sau te-a supărat. Pune-i întrebări, dar fără să îl pui la zid, întreabă-l ce l-a determinat să facă ceea ce a făcut şi cum ar proceda data viitoare. Dacă nu eşti de acord cu ceea ce spune, oferă-i alternative, atenţionează-l de impactul pe care le-ar putea avea avea faptele sale şi faceţi împreună un plan. Nu este cazul să te enervezi şi în niciun caz nu trebuie să îl ignori.

Lasa un comentariu