Copiii nu se pricep prea bine să mintă. Cu toate acestea părinţii ajung uneori să aibă dubii dacă cele spuse de cel mic sunt sau nu adevărate. Atunci când nu sunt siguri, părinţii se pot uita cu atenţie la câteva gesturi. Limbajul corpului îi trădează pe cei mici mult mai uşor decât pe adulţi. Află în continuare care sunt acele gesture simple care îl dau de gol pe micuțul tău atunci când minte.
Evită să te privească direct în ochi
Este foarte dificil să te uiţi fix în ochii unei persoane şi să o minţi cu seninătate, fără să dai naştere la niciun dubiu. Nici cei mai experimentaţi adulţi nu reuşesc acest lucru de fiecare dată şi cu atât mai puţin va reuşi un copil. Aşadar, dacă observi că micuţul se mişcă prin cameră neliniștit încercând să pară inocent, fără să se apropie sau să se uite la tine, aproape sigur are ceva de ascuns.
Îşi atinge faţa
Acesta este un gest involuntar pe care îl fac deseori oamenii, atunci când mint. În momentul în care rostesc minciuna îşi ating nasul, gura sau urechea. Deşi acesta este un gest recunoscut pe care nici adulţii nu îl pot controla, ar fi nedrept să îl acuzi pe cel mic că te minte doar pentru că îşi atinge faţa. Rămâne însă un gest pe care îl poţi lua în considerare.
Este inconstant
Inconstanţa este probabil cea mai frustrantă parte a minciunii pe care o spune cel mic, pentru că niciodată adulții nu îşi pot da seama dacă cel mic chiar a uitat ce voia să spună sau încearcă de fapt să ascundă adevărul. Dar în principiu, dacă detaliile poveştii se tot schimbă, cel mai probabil copilul încearcă să mintă.
Vorbeşte mult
Un alt indiciu pe care îl poţi întâlni la unii copii este acela că încep să vorbească foarte mult. În această situaţie trebuie să stai să îl asculţi câteva minute pentru a vedea unde vrea să ajungă.De cele mai multe ori îşi vor termina monologul şi vor aştepta să iei o decizie, în timp ce vor încerca să te înduplece cu o privire nevinovată şi plină de speranţă.
Începe să plângă
Atunci când sunt prinşi cu minciuna, mulţi copii încep să plângă. În acest caz, părinţii ar trebui să fie destul de îngăduitori indiferent de ceea ce au încercat să le ascundă copii lor. Doar copiii care realizează ce au făcut şi care urăsc cu adevărat să mintă pot plânge în această situaţie.
Schimbă subiectul
Când sunt prinşi cu minciuna cei mai mulţi copii încearcă să schimbe subiectul. Dacă şi copilul tău face asta deseori, trebuie să ştii că e modul lui de a-ţi da de înţeles că nu se simte deloc mândru de faptul că a minţit.
Devine defensiv
Copiii încearcă de multe ori să nege că au făcut un lucru rău, înainte să îşi recunoască vina. Trebuie totuşi să ai grijă în această situaţie pentru că şi cei nevinovaţi pot deveni defensivi, aşadar nu este un semn evident că minte. Dacă amestecă comportamentul defensiv cu cearta şi schimbă în acelaşi timp subiectul, este aproape sigur că minte.