Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

În vara asta lasă-i să se murdărească

În vara asta lasă-i să se murdărească

Când eram copil, abia dacă intram înăuntru pe timpul vacanței, eram zilnic afară pe ulițe, la pârâu, cu fetele la Rațele și vânătorii, cocoțată în copaci după fructe etc. Aveam genunchii juliți, purtam rar încălțăminte, veneam mereu murdară și cu hainele rupte. Mama, care era profesoară, se îngrozea să mă vadă și trebuia să frece mult la mine seara la baie, să scoată toată mizeria.

Am fost de curând la mine în sat și acum nu mai văd copii pe ulițe. Pe un loc viran, lângă șosea, a apărut un părculeț amenajat cu leagăne, tobogane, bănci etc. Mămicile vin acolo cu copiii, îmbrăcați ca de petrecere și numai ce le auzi:

-Nu atinge aia!

-Nu te murdări!

-Nu te urca acolo!

-Hai la mine să te șterg!

Și altele de genul ăsta…

Frica de a vedea copiii murdărindu-se tronează de mult timp la oraș, iar acum a pătruns și în sat.

Pentru părinții care încă nu știu, contactul cu microbii întărește imunitatea celor mici! Oamenii de știință britanici John Gilbert și Rob Knight, specialiști în studiul bacteriilor, au cercetat cum influențează sănătatea igiena excesivă. Ei au descoperit că persoanele care nu s-au jucat în copilărie afară, cu animale, în praf sau noroi și părinții au fost obsedați de curățenie, sunt de fapt mai bolnave decât restul, au dezvoltat alergii trenante, diabet sau eczeme.

Citește și:   Cum protejezi sănătatea copilului iarna

Este adevărat că preocuparea pentru o alimentație bine preparată și un mediu de viață curat îi poate salva pe cei mici de multe probleme medicale, dar a-i feri de toți microbii nu le este de ajutor. Organismul lor nu învață cum să se adapteze, nu creează anticorpi pentru bacterii, virusuri, fungi etc. Cei doi cercetători au concluzionat că murdărirea este bună și au scris și o carte în acest sens.

„Ne-am izolat în mod deliberat din motive de confort și din frică de boală”, a declarat dr. Gilbert pentru The New York Times.

Un studiu din 2016, publicat în The New England Journal of Medicine, a comparat sistemele imunitare ale copiilor care au crescut la ferme mici de familie cu cele ale celor din zone puternic industrializate și poluate. Rezultatele au arătat că cei crescuți la fermă, locații considerate „bogate in microbi”și în curți pline de praf, au avut rate foarte scăzute de astm. Deci praful ulițelor din sate nu se poate compara cu toxicitatea din zonele industrializate.

Dr. Gilbert a subliniat faptul că expunerea timpurie la microbi întărește nu numai sistemul imunitar ci și sistemul endocrin și influențează în bine și dezvoltarea neurologică a copilului.

Citește și:   Sfatul specialistului: Ghiozdanul e de preferat să fie purtat ca troler

”Cel mai bine este să-i educăm pe părinți cu privire la tipurile de expunere naturală la microbi, care ar fi foarte utile în dezvoltarea sistemului imunitar, în funcție de specificul copiilor lor și a comunităților lor” a concluzionat dr. Gilbert.

Așa că în această vară fii mai puțin strict/ ă cu cel mic. Lasă-l să se joace în praf, în bălți, să alerge desculț, să se cațere într-un copac, fără teroarea că s-ar putea murdări și îmbolnăvi.