Dacă se formează vreo băşică este foarte important să nu o spargeţi. Lichidul din băşică este steril, dacă o spargeţi, nu veţi face decât să introduceţi germeni în plagă. Dacă băşica se sparge singură, va trebui să îndepărtaţi pielea în exces cu o forfecuţă de unghii sau cu o pensetă, fierte în apă pentru 5 minute. Acoperiţi totul cu un bandaj steril.
Medicul va trebui să examineze orice veziculă care s-a spart şi va recomanda un unguent cu antibiotic pentru a preveni infecţia. Dacă vezicula este intactă dar dă semne de suprainfecţie, puroi în interior şi roşcată în jur – va trebui să luaţi legătura cu medicul sau cu asistenta medicală. Nu puneţi tinctură de iod sau alt antiseptic dacă nu vă recomandă medicul.
Cu excepţia arsurilor uşoare, toate celelalte arsuri trebuie să fie examinate de medic. Sunt importante în special arsurile la nivelul feţei, mâinilor, picioarelor, zonei genitale unde amânarea actului terapeutic poate duce la cicatrice urâte.
Arsurile solare. Cel mai bun tratament este să preveniţi apariţia acestora. Arsurile severe sunt dureroase şi periculoase. O jumătate de oră la plajă, vara, reprezintă timp suficient pentru a produce arsuri la o persoană cu tenul deschis, care nu este pregătită pentru plajă.
Pentru a ameliora durerile produse de arsuri este bine să spălaţi zona afectată cu apă rece şi să administraţi un antiinflamator nesteroidian, de exemplu paracetamol sau ibuprofen. Dacă apar băşici, acestea se tratează ca la secţiunea precedentă. Dacă arsura este moderată spre severă, o persoană poate avea frisoane, febră şi se simte bolnav. Va trebui să consultaţi un medic sau o asistentă medicală deoarece aceste arsuri pot fi la fel de periculoase ca cele produse de obiecte sau lichide fierbinţi.
Zonele arse vor trebui protejate de o nouă expunere la soare câtă vreme roşeaţa se menţine.
Leziunile produse de curentul electric. Multe asemenea leziuni se pot produce în gospodărie şi sunt relativ minore. Gravitatea leziunilor este direct proporţională cu cantitatea de curent care trece prin copil şi de gradul de împământare. Prezenţa umezelii sau a apei creşte probabilitatea apariţiei unor leziuni mai grave. Din acest motiv, nu trebuie ţinut în baie nici un dispozitiv care funcţionează cu curent electric când copilul este spălat sau îmbăiat.
Multe din aceste leziuni produc un şoc. Dacă leziunile suni mai grave pot apărea bule şi o zonă de roşeaţă. Poate apărea o zonă de necroză. Aceste leziuni se tratează în acelaşi mod ca şi cele preoduse de căldură.
Curentul electric poate afecta vasele şi nervii. Când copilul prezintă atât locul de intrare, cât şi cel de ieşire, curentul electric afectează nervii şi vasele din zona prin care trece. Dacă un copil prezintă simptome neurologice, cum ar fi paralizia, amorţire sau durere, va trebui să vă adresaţi medicului.
Deoarece toate arsurile lasă cicatrice, este bine să preveniţi situaţiile care pot genera apariţia unor arsuri deoarece copilul va putea fi împiedicat să mestece şi să zâmbească din cauza cicatricelor.