Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Iritația de la căldură la copii – cum s-o recunoști și să o tratezi acasă

Iritația de la căldură la copii – cum s-o recunoști și să o tratezi acasă

Această erupție sub formă de bubițe sau ridicături ale pielii roșii sau rozii, apar la copii, de fapt la orice vârstă, chiar și la adulți. Se numește medical Milaria și, chiar dacă nu este o afecțiune gravă, poate provoca mâncărime și disconfort. Copiii transpiră mai mult decât adulții (și mulți dintre ei se mișcă mai mult decât cei mari) și porii pielii fiind mai mici, se pot înfunda și infecta. Cele mai afectate zone sunt cele care se freacă de îmbrăcăminte: gât, umeri, ceafă, fese, stomac etc.

Atenție, erupția poate să apară și în anotimpul rece, când cei mici sunt îmbrăcați prea gros și, de asemenea, în perioadele cu umiditate ridicată, când pielea lor se usucă mai greu.
Milaria nu este transmisibilă. Foarte rar se poate agrava, cauza fiind leziunile produse de scărpinat, anumite creme sau substanțe aplicate greșit sau igiena precară.

Cum se previne iritația de la căldură:

  • Îmbracă copiii potrivit temperaturilor de afară.
  • Păstrează o temperatură suportabilă în casă, de recomandat nu peste 25  de grade.
  • Vara folosește îmbrăcăminte din bumbac, in sau hăinuțe tratate anti-alergic
  • Cumpără haine mai lărguțe, nu strânse pe corp.
  • Dacă copilul transpiră sau se murdărește afară, nu îl șterge cu șervețele umede ci mai bine cu o batistă sau prosopel din bumbac.
  • Cumpără un dezumidificator dacă în casă este prea umed.
  • Protejează-i cu cremă de protecție solară și pălăriuțe sau șepci.
  • Ține-i la umbră în zilele caniculare și hidratează-i corespunzător.
  • Când ieșiți afară cu ei, puteți aplica un strat subțire de pudră pe baza de amidon din porumb (NU pudra de talc!!) în pliurile pielii și zonele problematice, ca sa previi instalarea iritației.
  • Verifică des copiii mai mari care se joacă afară în zilele călduroase. Răcorește-le zonele problemă cu apă și apoi să se tamponeze cu un prosop pentru a fi uscați.
Citește și:   Beneficiile șahului pentru copilul tău

Cum se tratează iritația de la căldură:

  • Nu sări direct cu creme și loțiuni, o compresă rece pe zonele afectate este de obicei de ajuns (nu și umedă). Mai poți folosi și cuburi de gheață învelite într-o batistă sau compresă, dar usucă zona dacă se udă
  • Lasă pielea la aer pentru a se vindeca, îmbracă copilul sumar prin casă, numai în scutec sau chiloțel. Chiar dacă este mic, nu-l înfășa și acoperi excesiv pe căldură
  • Fă-i baia de seară cu apa călduță, nu fierbinte; adaugă în cădiță 4-5 lingurițe cu bicarbonat – acesta ajută la tratarea pielii iritate
  • Băi cu ovăz- ovăzul ajută la absorbția excesului de ulei din piele. Are proprietăți anti-oxidante și antiinflamatoare și conține saponine, care sunt produse de curățare a pielii. Adăugați o ceașcă de fulgi de ovăz (mărunțiți pudră) într-o cadă cu apă și scăldați copilul în aceasta. Apa va deveni lăptoasă după ce adăugați fulgi de ovăz la ea. Asigurați-vă că utilizați fulgi de ovăz organici și nu cei  cu conservanți. Spălați-vă bebelușul timp de 15-20 de minute și lăsați-l să se usuce fără să îl ștergeți.
  • Felii de castravete- tăiați un castravete felii subțiri și puneți-le pe pielea iritată a copilului. De asemenea, puteți rade sau mixa castravetele și aplicați pasta pe erupții pentru răcire imediată și a favoriza cicatrizarea. Folosiți castraveți recvi din frigider.
  • Gelul de Aloe Vera oferă ameliorare pentru erupțiile de la căldură. Dacă aveți acasă o plantă de Aloe Vera, puteți scoate singuri gelul din frunze. Dacă îl cumpărați din magazin, asigurați-vă că utilizați gel organic de aloe vera fără conservanți sau substanțe chimice. Puteți aplica în siguranță acest gel pentru a calma erupția de la căldură a bebelușului de pe față, precum și alte părți ale corpului
  • Este important să scarpine și să infecteze bubițele așa că taie-i unghiile, spală-i mâinile des
  • Există creme cicatrizante, din cele folosite și la bebeluși pentru iritația de scutec, dar folosiți cu atenție, pe o porțiune mică iritată, pentru a testa reacția. Unele rețin umezeala sau cresc senzația de căldură la nivelul pielii și fac mai rău decât bine.
Citește și:   Cele mai nocive gustări pentru copii

Dacă iritația se agravează, nu trece în câteva zile sau copilul face febră, prezentați-vă cu el la medic. De asemenea, aceste bubițe pot să fie și semnele unei alte afecțiuni infecțioase sau se pot confubda cu unele alergii, așa că atenție dacă apar și alte simptome.