Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

7 pași pentru a fi un părinte mai bun

7 pași pentru a fi un părinte mai bun

Cu toții ne dorim să fim părinți mai buni dar ne surprindem reacționând la fel și repetând aceleași greșeli cu copiii noștri. Ce am putea face pentru a ne îmbunătăți stilul de educație parentală și a ne ajuta mai mult micuții? Încearcă aceste 7 pași:

1. Laudă-l și încurajează-l mai mult

Te-ai oprit vreodată să te gândești de câte ori reacționezi negativ la ceea ce fac copiii tăi într-o anumită zi? S-ar putea să observi că îi critici mult mai des decât îi lauzi. Cum te-ai simți dacă ai avea un șef care te-ar trata doar negativ, chiar dacă ai fost bine intenționat?

Abordarea mai eficientă este de a obseva ce fac copiii bine și să îi lauzi: „Ți-ai făcut patul fără să te trimit eu -bravo!” sau „Te priveam jucându-te cu sora ta și ai fost foarte răbdătoare!”. Aceste afirmații vor încuraja mai mult un comportament bun pe termen lung decât certurile repetate.

Fă-ți un obicei din a găsi ceva de lăudat la copil în fiecare zi. Fii generos cu recompensele – dragostea, îmbrățișările și complimentele tale pot face minuni și sunt deseori cheia unei educații eficiente.

2.Stabilește limite și disciplinează-l conform acestora

Disciplina este necesară în fiecare familie. Scopul disciplinei este de a ajuta copiii să aleagă comportamente acceptabile și să învețe autocontrolul. Este posibil să testeze limitele pe care le stabilești pentru ei, dar au nevoie de aceste limite pentru a deveni adulți responsabili.

Stabilirea regulilor interne îi ajută pe copii să înțeleagă așteptările tale sau ale societății. Unele reguli pot fi de genul: nu ai voie la televizor până nu termini temele, nu este permisă lovirea, poreclirea, cuvintele urâte etc. Orice consideri că au nevoie ei să respecte în acea perioadă, ce vrei să formezi la ei.

Poți să stabilești și un sistem de disciplinare: un singur avertisment, urmat de consecințe, cum ar fi un „time-out” sau pierderea de privilegii. O greșeală obișnuită pe care o fac părinții este neaplicarea consecințelor stabilite. Nu poți disciplina copiii pentru că ți-au răspuns urât într-o zi și să îi ignori în următoarea zi. Doar consecvența noastră va duce la rezultate reale.

3.Fă-ți timp pentru copii

Este adesea dificil pentru părinți și copii să aibă de exemplu o masă cu toată familia pe zi cu toții, cu atât mai puțin să petreacă timp de calitate împreună. Aceasta își doresc copiii cel mai mult. Scoală-te cu 10 minute mai devreme dimineața, astfel încât să poți lua micul dejun cu copilul tău sau amână spălatul vaselor și fă o plimbare după cină cu el. Copiii care nu primesc atenția necesară de la părinți dezvoltă adesea probleme emoționale sau de comportament, pentru a fi siguri că vor fi observați în vreun fel.

Citește și:   Întrebări pe care i le poți adresa copilului pentru a îmbunătăți comunicarea

Planifică ceva special împreună cu copii. O seară de film cu familia pe săptămână, un weekend când ei pot alege ce vor să facă împreună cu voi etc.  Căutați mereu modalități de conectare și de a petrece timp cu el. A sta în aceeași cameră butonând fiecare tableta sau telefonul lui nu înseamnă nimic. Vorbește-i, ascultă-l, cunoaște-i aspirațiile, nemulțumirile.

Adolescenții par să aibă nevoie de o atenție mai ”specială” din partea părinților decât copiii mai mici. Deoarece există mai puține oportunități pentru părinți și adolescenți de a petrece timp împreună, părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a fi disponibili atunci când adolescentul își exprimă dorința de a vorbi sau de a participa la activități de familie. Participă la concerte, jocuri și alte evenimente cu adolescentul tău, comunică cu grijă pentru a-și menține deschiderea și a afla mai multe despre el și prietenii lui.

Nu te simți vinovat dacă ești un părinte care lucrează. Copiii își vor aduce aminte de multe dintre lucrurile mici pe care le faci – le-ai făcut floricele, ai jucat cărți în weekend cu ei, i-ai luat la cumpărături.

4. Fii un model bun

Copiii învață multe despre cum să acționeze urmărindu-și părinții. Cu cât sunt mai mici, cu atât îți copie mai mult comportamentul.  Înainte de a lovi lucruri în jur la nervi sau de a-ți înjura vecinii în fața copilului, gândește-te la acest lucru: Așa vrei să se comporte copilul tău când este supărat? Reține că ești în permanență urmărit de copiii tăi. Studiile arată că copiii violenți cu alți copii au de obicei  un model de agresiune acasă.

Modelează trăsăturile pe care dorești să le vezi la copiii tăi: respect, prietenie, onestitate, bunătate, toleranță. Fă lucruri pentru alte persoane fără să aștepți o recompensă. Mulțumește și oferă complimente. Mai presus de toate, tratează-ți copiii așa cum ai vrea să te trateze alte persoane.

5. Fă din comunicare o prioritate

Nu te poți aștepta ca cei mici să facă totul pur și simplu pentru că tu, ca părinte, le „ spui asta”. Vor și merită explicații la fel de mult ca adulții. Dacă nu ne luăm timp să explicăm, copiii vor începe să se întrebe despre valorile și motivele noastre și dacă au vreun temei. Părinții care raționează cu copiii lor le permit să înțeleagă și să învețe într-un mod care dă rezultate pe termen lung.

Citește și:   Fata mea vrea să fie vegetariană

Fă-ți clare așteptările. Dacă există o problemă, descrie-o, exprimă-ți sentimentele și invită-ți copilul să lucreze la o soluție împreună cu tine. Asigură-te că incluzi consecințe. Fă sugestii și oferă-le alegeri. Fii deschis și negociază. Copiii care participă la decizii sunt mai motivați să le îndeplinească.

6. Fii flexibil și dispus să-ți ajustezi metodele de educație

Dacă de multe ori te simți „dezamăgit” de comportamentul copilului tău, poate ai așteptări nerealiste. Părinții care gândesc în „ar trebui” (de exemplu, „Copilul meu ar trebui să fie pregătit acum să facă la oliță”) s-ar putea să le fie de ajutor să citească sau să discute cu alți părinți sau cu specialiști în dezvoltarea copilului.

Mediile de creștere au un efect asupra comportamentului copiilor, deci este posibil să poți schimba un comportament schimbând mediul. Dacă în permanență trebuie să îi spui „nu” copilului tău de 2 ani, caută mai bine un mod de a schimba împrejurimile, astfel încât mai puține lucruri să-i  fie interzise. Acest lucru va provoca mai puțină frustrare pentru amândoi.

Pe măsură ce copilul se schimbă, crește, va trebui treptat să vă schimbați stilul de educație parentală. Ceea ce funcționează acum cu copilul  nu va funcționa la fel de bine peste un an sau doi.

Adolescenții tind să se uite mai puțin la părinți și mai mult la colegii lor pentru modele de urmat. Dar continuă să oferi îndrumare, încurajare și disciplină adecvată, permițând în același timp adolescentului tău să câștige mai multă independență. Și profită de fiecare moment disponibil pentru a face o conexiune cu el!

7. Arată-i că dragostea ta este necondiționată

În calitate de părinte, ești direct responsabil pentru educarea, disciplinarea și îndrumarea copiilor tăi. Dar modul în care o faci va face diferența și-l va determina pe copil să le accepte sau nu.

Când trebuie să-ți confrunți copilul, evită să-l umilești, să-i spui că este rău sau alte apelative descurajatoare, care subminează stima de sine și pot duce la resentimente. În schimb, depune eforturi pentru a-l lăuda și încuraja, chiar și atunci când trebuie să-l disciplinezi. Asigură-te că știu că, deși vrei și te aștepți să se comporte mai bine data viitoare, dragostea ta pentru ei este acolo indiferent ce ar fi.