*/ ?>

Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Fata mea vrea să fie vegetariană

Fata mea vrea să fie vegetariană

O mămică se plângea pe un site de discuții că nu știe cum să procedeze cu fiica ei de 13 ani care a hotărât peste noapte să fie vegetariană. Părinții de acolo au comentat diverse dar un medic i-a pus niște întrebări importante:

”Ce înălțime și câte kg are fata dumneavoastă acum? Are o preocupare mai veche pentru slăbit? Ați observat la ea o preocupare pentru diete sau alte proceduri de a pierde în greutate? A avut probleme în ultimul timp, conflicte cu colegii, stimă de sine scăzută, depresie, iritabilitate, apatie etc?”

Adevărul este că perioada adolescenței este plină de schimbări și probeme, atât pentru cei care au atins această vârstă, cât și pentru părinții care trebuie să facă cumva față.

Dacă ai o fată sau un băiat care manifestă brusc unele schimbări în alimentație, cauzele pot fi diferite, nu trebuie să te sperii din prima:

  • adolescentul este influențat de colegi sau prieteni și vrea să încerce ceva nou
  • este supărat sau revoltat pe ceva și așa își manifestă ea/el starea – acționează pentru pedepsirea celor din jur sau pentru a se auto-pedepsi
  • la vârsta lor, chiar și la vârste mai fragede, pot citi ceva sau viziona un film ori un documentar și fraterniza cu ideile de acolo (protecția animalelor, diete, materiale despre sănătate etc)
  • se simte rău din alte cauze și vrea să facă o schimbare în alimentație
  • și-a ales un model din filme/ modă și vrea să ajungă ca el
  • a devenit conștient că este supraponderal și vrea să încerce o dietă etc
Citește și:   Relaţia părinţi - copii la vârsta adolescenţei, de psiholog dr. Aurelia Moraru

De obicei aceste motivații nu sunt periculoase și nici schimbarea dietei nu este drastică ori nu ține foarte mult, așa că nu va fi un pericol pentru sănătatea lor.

Alte motivații de care ar trebui să vă îngrijorați:

  • adolescentul are o stimă de sine scăzută, în mod constant este nemulțimit de cum arată și încearcă diete diverse sau se înfometează
  • este victima batjocurei din partea colegilor/ prietenilor/ unor alte persoane de pe rețelele de socializare din cauza greutății sale sau a modului cum arată și folosește metode drastice de slăbit
  • greutatea lui/ ei este mult sub cea care ar trebui la vârsta și înălțimea sa sau, dimpotrivă, este mai mare.
  • adolescentul este trist, iritat, își face greu prieteni, are tendințe suicidale sau se automutilează, pe lângă problemele alimentare
  • face exerciții fizice în exces pentru a slăbi, își provoacă singuri diareea sau voma după ce mănâncă, semne clare de disfuncție alimentară
  • este obsedat de calorii, diete, alimentație sănătoasă
  • observați și alte semne fizice la ei ca : le cade părul, sunt mereu slăbiți și obosiți, nu le mai vine menstruația fetelor, au pielea foarte uscată, puls și tensiune scăzute, leșină
Citește și:   Semne îngrijorătoare că un adolescent are probleme

Este cu adevărat greu să mergi în adânc să cunoști motivațiile lor adevărate pentru a-și schimba modul de a mânca, dar în cazul unei schimbări în alimentație care durează, sau care poate afecta sănătatea lor, trebuie să luați rapid măsuri și să mergeți cu ei la un dietetician sau psiholog. Dacă sunt supraponderali și vor să slăbească trebuiesc încurajați, dar este bine la copii ca tot medicul să le prescrie dieta și exercițiile necesare.

Din păcate bulimia și anorexia fac victime dacă nu sunt tratate la timp și este datoria noastră de părinți să intervenim până nu e prea târziu.