Homeschooling-ul (in traducere mot a mot : home – acasa, schooling – a merge la scoala) este un sistem practicat in unele tari ale lumii, conform caruia elevii nu merg la scoala, ei isi fac lectiile acasa cu parintii sau cu persoane angajate special pentru aceasta activitate.
Parintii, în colaborare cu scoala, isi iau angajamentul ca se vor ocupa de educatia copiilor lor. In unele localitati acesti copii au acces la baza materiala a scolii. Parintii isi iau angajamentul ca vor respecta curriculum si fac aproape toate activitatile pe care copiii le-ar face la scoala (vizite la muzee, activitati practice).
Ei dau la sfarsit de an scolar examene ca si ceilalti, se pot inscrie la liceu sau facultati.
Sistemul a primit si critici, mai ales in sensul ca acesti copii nu au posibilitatea sa socializeze, sa lucreze in grup si ar fi mai slab pregatiti. Cu toate acestea se pare ca „scoala de acasa” are destui adepti.
In anul scolar 2005-2006, in S.U.A. aproape doua milioane jumatate de copii învatau acasa, în Marea Britanie erau 50 000 de elevi, în Australia si Canada, copiii din 20 000 de familii, pentru fiecare tara, învatau acasa, în Irlanda aproximativ 1500-2000 de elevi, în Noua Zeelanda 7.000 de elevi.
Motivele pentru care unii parinti opteaza pentru acest sistem sunt variate: imposibilitatea copilului de a merge la scoala, apartenenta la o anumita religie sau pur si simplu considera ca pot fi mai bine educati acasa.
1 comentariu