Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeScoala.ro este de vanzare! Solicita detalii!

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

8 motive care îi fac pe copii să se teamă de școală

8 motive care îi fac pe copii să se teamă de școală

Fiecare părinte se așteaptă ca prima zi de școala să vină cu emoție și entuziasm pentru copilul său. În multe cazuri însă, prima zi de școală, dar și următoarele, aduc temeri, emoții negative și anxietate în viața micului școlar, iar părinții trebuie să se aștepte la acest lucru.
Primul pas pentru a scăpa de aceste probleme este să le identifici. Așadar, iată care sunt principalele motive care îl fac pe copil să fie anxios și să îi fie groază să meargă la școală.

O situație nouă – Copiii se tem de prima zi de școală, fie că vorbim de cei care intră în clasa I, ori de cei care se transferă de la o altă școală. Trebuie să ai o discuție cu cel mic în care să îi spui cum va fi în prima zi de școală. Atunci când știe la ce să se aștepte, cel mic nu va mai fi atât de speriat de această nouă experiență.

Teama de eșec – Copiii se tem că lecțiile vor fi prea grele, că nu vor reuși să facă față și să țina pasul cu restul colegilor sau că nu vor ști să răspundă corect la întrebările puse de învățator. Amintește-i copilului că fiecare dintre noi facem greșeli și apreciază-i de fiecare dată eforturile.

Citește și:   Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanul elevului din ciclul primar

Testele – Mulți copii se tem de testele pe care le dau la școală. Cei mai mulți se îngrijorează cu mult timp înainte și unii ajung să nu mai poată face față tensiunii în ziua testului. Pentru a evita această situație, te poți oferi să îl ajuți să învețe ca să se simtă astfel mai bine pregătit. Amintește-i că e cel mai bun, că a învățat și e pregătit pentru test și de asemenea că ai încredere în el că se va descurca foarte bine.

Notele și calificativele – Pentru foarte mulți copii, notele sau calificativele pe care le-ar putea lua sunt un alt motiv de teamă. Nu-l pedepsi pentru note, ci încearcă să îl ajuți să se perfecționeze, dacă simți că are nevoie.

Stresul – Unii copii devin anxioși când simt că mediul este dezorganizat sau că așteptările nu sunt rezonabile. Atunci când micuțul tău se confruntă cu o situație de acest gen, încercați să găsiți împreună o soluție.

Excluderea – Atunci când copilul tău își dorește sa facă parte dintr-o echipă a școlii , dar nu este acceptat, este important să îi amintești că nu poți să ai succes tot timpul și că vor mai fi și alte oportunități când se va implica și va face parte din echipă.

Citește și:   Ce faci când copilul tău este ridiculizat de colegii de școală

Presiunea colectivului – Copiii își doresc să fie acceptați și își fac griji de ceea ce colegii așteaptă de la ei. Încurajează-l pe cel mic să vorbească despre grijile lui pentru că, exprimându-și trăirile, îl ajută. Atunci când cel mic se confruntă cu o situație delicată, nu sări imediat să îl ajuți și să rezolvi tu problema, ci găsește o rezolvare împreuna cu cel mic. În felul acesta, copilul va învăța să facă față singur problemelor care vor apărea pe viitor.

Situația de acasă – Uneori, motivul pentru care copiii nu vor să meargă la școală nu are legătura cu școala…ci cu situația de acasă. Cei mici ar putea simți că e nevoie de ei acasă pentru ca un părinte e stresat sau supărat sau pentru că orice altceva îi afectează familia.