Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

De ce nou-născuții nu au lacrimi și transpirație

De ce nou-născuții nu au lacrimi și transpirație

La intrarea sa în lume, un nou-născut scoate un țipăt puternic, distinct – un semn de sănătate și vigoare. Este un  plâns cu care noii părinți se vor obișnui rapid în următoarele zile și săptămâni. Dar dacă te uiți cu atenție, vei vedea că plânsul unui nou-născut este puțin diferit de cel al unui copil mai mare: nu există lacrimi. Indiferent de cât de intens este plânsul, bebelușii nu au lacrimi și nu transpiră în primele luni.

Lacrimile, desigur, sunt necesare pentru a proteja ochii și a le menține umede. Când ne confruntăm cu emoții extreme, cum ar fi tristețea, mânia sau chiar fericirea, plângem, a spus Sage Timberline, medic pediatru la Universitatea din California, Spitalul pentru copii Davis din Sacramento. Acest stres temporar declanșează un răspuns de luptă sau de extaz, care produce lacrimi pentru a proteja și mai mult ochiul. Aceste lacrimi emoționale pot ajuta, de asemenea, la eliberarea hormonilor care induc stresul care s-ar putea forma în perioadele grele; contribuie la sentimentul de ușurare care urmează unui țipăt bun, a spus ea pentru Live Science.

În timp ce un bebeluș se naște cu canale lacrimare, încă nu sunt pe deplin dezvoltate. Acestea produc destul de multe lacrimi pentru a acoperi ochiul și a-l menține umed, dar nu suficient pentru a forma picături care să ude obrajii dolofani. După trei sau patru săptămâni, canalele lacrimale ale bebelușului sunt de obicei suficient de mature pentru a forma lacrimi asociate cu emoții puternice, a spus Timberline.

Citește și:   Alăptarea la sân și calciul din organism

Momentul lacrimilor poate să apară în mod normal undeva între 1-3 luni.

Atenție părinți: dacă apar lacrimi în absența plânsului, bebelușul poate avea o obstrucție de canal lacrimal, afecțiune destul de des întâlnită la cei mici și trebuie dus la medic. La fel dacă ochii lor devin roșii, umflați și supurează, poate fi vorba despre o infecție și trebuie intervenit cât mai curând. Nu acționați punându-i lapte matern, medicamente sau alte leacuri băbești pentru că puteți face mai rău.
Ochișorii bebelușilor în primele luni de viață se spală cu un tampon înmuiat în apă fiartă și răcită sau în ser fiziologic. Înainte de apariția lacrimilor mișcați tamponul din colțul interior spre exteriorul ochiului. După apariția lacrimilor, spălați-i dinspre colțuri spre rădăcina nasului, fără să frecați, folosind tampoane diferite pentru fiecare ochi.

Absența lacrimilor după 3-4 luni sau care apare brusc când bebelușul avea deja lacrimi, poate să semnaleze și ea o problemă: deshidratarea, chisturi sau hemngioame care blochează canalele lacrimare, deficit de vitamină A, inflamații ale corneei, boli autoimune etc.
Ochii unui nou-născut tind să fie uscați – și la fel și pielea.

De ce bebelușii nu transpiră

Oricât de cald ar fi, un nou-născut transpiră rar în primele două săptămâni din viața sa. Asta pentru că glandele sudoripare nu sunt încă pe deplin funcționale.

Oamenii au două tipuri de glande sudoripare, ambele formate la nou-născuți, chiar dacă nu produc încă transpirație. Glandele apocrine secretă transpirația prin foliculii de păr, dar nu sunt activate până când nu au loc modificări hormonale în perioada pubertății. În timp ce transpirația apocrină este inodoră la început, poate deveni mirositoare pe parcurs. Conține apă și electroliți, precum și steroizi, lipide și proteine ​​- pe care bacteriile le pot procesa pentru a produce mirosuri.

Citește și:   Ajută-l să-și dezvolte limbajul

Glandele ecrine încep să se formeze în a patra lună de gestație, apărând mai întâi pe palmele fătului și pe tălpile picioarelor sale. Până la a cincea lună, glandele ecrine acoperă aproape întregul corp. La un nou-născut cele mai active glande ecrine sunt cele de pe frunte. La scurt timp, un sugar începe să transpire pe torso și membre.

Deoarece nou-născuții nu pot transpira complet, ei depind de cei care îi îngrijesc să-i mențină la o temperatură constantă. Atenție la semnele de supraîncălzire: piele caldă, înroșită, respirație rapidă, nervozitate și scăderea activității brațelor și picioarelor. Dacă copilul tău este prea cald, îndepărtează un strat de îmbrăcăminte sau folosește un ventilator pentru a menține aerul în circulație.

Odată ce aceste glande încep să pompeze transpirația, unii părinți își fac griji că bebelușii lor transpiră prea mult atunci când se hrănesc sau dorm, a spus Katie Ellgass, un medic pediatru de la Stanford Children’s Health Altos Pediatric Associates din Los Altos, California. Ambele acțiuni sunt o muncă grea, a spus ea pentru Live Science. Când se hrănește, un bebeluș este adesea aproape de îngrijitorul lui, așa că căldura corporală se transferă.