Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ajută-l să-și dezvolte limbajul

Ajută-l să-și dezvolte limbajul

Învățarea vorbirii este un proces care începe de la naștere, când copilul tău experimentează prin auzirea și deosebirea vocilor mamei, tatei, a celor din jur. Până la vârsta de 2 ani, majoritatea bebelușilor au un vocabular dezvoltat și pot folosi cuvinte pentru a-și exprima nevoile și ceea ce simt. Să vedem cum se desfășoară acest proces și ce puteți face pentru a încuraja capacitatea de a comunica a bebelușului.

De la naștere până la 3 luni

Copilul tău îți ascultă vocea. El mișcă gurița, gângurește și încearcă să scoată aceleași sunete pe care le faci tu. Îți poți ajuta copilul să distingă primele cuvinte prin:

  • Cântă-i copilului tău. Poți face acest lucru chiar înainte de a se naște! Copilul tău te va auzi.
  • Vorbește cu copilul tău. Vorbește cu ceilalți când este aproape. Nu va înțelege cuvintele, dar îi va plăcea vocea și zâmbetul tău. Îi va plăcea să audă și să vadă și alți oameni.
  • Lăsați-i momente de liniște. Bebelușii au nevoie de timp pentru a gânguri și a se juca liniștiți, fără TV sau radio sau alte zgomote.

De la 3 la 6 luni

Bebelușul tău învață cum oamenii vorbesc între ei. Îl ajuți să înceapă și el să vorbească prin metode ca:

  • Ține-ți copilul aproape ca el să te privească în ochi, să îți vadă expresia feții și cum se mișcă gura ta când vorbești.
  • Vorbește cu el și zâmbește-i.
  • Când copilul tău gângurește, imită sunetele lui.
  • Dacă încearcă să scoată același sunet ca și tine, spune din nou cuvântul/ sunetul.
  • Arată-i diverse obiecte din jur și spune-le numele.

De la 6 la 9 luni

Bebelușul tău se va juca cu sunetele și silabele. Unele dintre acestea sună ca niște cuvinte, cum ar fi „papa” sau„ mama ”. Bebelușul zâmbește auzind o voce veselă și plânge sau pare nefericit când aude o voce aspră. Puteți ajuta copilul să înțeleagă cuvinte (chiar dacă nu le poate spune încă) prin:

  • Joacă jocuri cu el precum Cucu-Bau.
  • Cântă-i sau pune-i cântecele de copii, dacă se poate cu semne pe care le poate imita și el.
  • Dă-i o jucărie și spune ceva despre ea, cum ar fi „Vezi cât de moale este ursulețul?”.
  • Lasă-l să se vadă într-o oglindă și întreabă: „Cine este acesta?” Dacă nu răspunde, spune-i numele.
  • Puneți-i copilului întrebări, cum ar fi „Unde este cățelușa?” Dacă nu răspunde, arătați-i unde.

De la 9 la 12 luni

Copilul tău va începe să înțeleagă cuvinte simple. Se oprește să te privească dacă spui „nu-nu.” Dacă cineva îl întreabă „Unde este mami?”, te va căuta cu privirea, va arăta spre tine. Va scoate sunete și va folosi limbajul corpului pentru a spune ce vrea. De exemplu, poate să se uite la tine și să ridice brațele în sus pentru a-ți arăta că vrea în brațe. Poate să-ți dea o jucărie pentru a anunța că vrea să joace. Arată-i să facă ”pa”, vorbește mult cu el, repetă-i denumirea obiectelor sau numele persoanelor din jur.

Citește și:   Când copilul e nepoliticos cu profesorul. Ce pot face părinţii?

De la 12 la 15 luni

Bebelușii încep să folosească cuvinte. Aceasta include utilizarea acelorași sunete pentru a identifica un obiect, cum ar fi „papa” pentru sticla cu lapte sau „pipi” când e ud. Mulți bebeluși pronunță la această vârstă doar unul sau două cuvinte și înțeleg 25 sau mai multe. El îți va oferi o jucărie dacă i-o ceri. Chiar și fără cuvinte, el vă poate cere ceva – arătând spre acel obiect sau privind-ul și gângurind. Îți poți ajuta copilul să spună cuvintele pe care le știe astfel:

  • Vorbește-i despre lucrurile pe care le folosești, cum ar fi „cană”, „suc”, „păpușă”. Dă-i copilului tău timp să le numească.
  • Puneți copilului întrebări despre imaginile din cărți. Încurajează-l să numească lucrurile din imagine.
  • Zâmbește sau bate din palme când copilul tău numește lucrurile pe care le vede. Spune-i ceva despre ele: ” Îl vezi pe cățeluș. Este atât de mare! Uită-te la vârful cozii.”
  • Vorbește despre ce vrea copilul tău să vorbească cel mai mult. Fă-ți timp să-l asculți, să îi repeți formele corecte. Nu stâlci cuvinte.
  • Întreabă-l despre lucrurile pe care le faceți în fiecare zi – „Ce tricou vrei să îmbraci astăzi?” „Vrei lapte sau suc?”
  • Dezvoltă ceea ce spune copilul tău. Dacă spune „minge”, poți spune: „Aceasta este mingea ta mare și roșie.”
  • Inițiază jocuri de roluri folosind jucăriile preferate ale copilului.

De la 15 la 18 luni

Copilul tău va folosi gesturi mai complexe pentru a comunica cu tine și va continua să-și construiască vocabularul. Poate să te ia de mână, să te ducă la raft, să indice o carte și să spună „asta” pentru a spune „Vreau să-mi citești cartea asta”. Încurajează-i dezvoltarea vocabularului prin:

  • Spune-i „Arată-mi nasul.” Apoi indică-ți nasul. În curând va arăta spre nas. Faceți acest lucru cu degetele de la picioare, degetele, urechile, ochii, genunchii și așa mai departe.
  • Ascunde o jucărie în timp ce el se uită. Ajută-l să o găsească și apoi bate din palme felicitându-l că a găsit-o.
  • Când indică sau îți oferă ceva, vorbește despre obiect cu el. „Mi-ai dat cartea. Mulțumesc! Uite aici este despre capra cu 3 iezi ”
  • Nu râde de el și nu îl corecta excesiv dacă spune ceva incorect.
Citește și:   Am un copil sensibil la zgomot: ce să fac?

De la 18 luni la 2 ani

Bebelușul tău va putea să urmeze indicații și să înceapă să formeze expresii din 2-3 cuvinte, cum ar fi „mașină merge” sau „vreau suc”. De asemenea, el va începe să fie activ în jocuri de roluri,  care favorizează dezvoltarea limbajului. Puteți impulsiona abilitățile de comunicare ale copilului dvs. prin:

  • Rugați-vă copilul să vă ajute. De exemplu, roagă-l să-și pună sticla pe masă sau să-ți aducă pantoful.
  • Învață-ți copilul cântece simple și poezioare pentru vârsta lui. Citiți-i povești scurte. Cere-i să arate și să-ți spună ce vede.
  • Încurajați-vă copilul să vorbească cu prietenii și familia. El le poate spune despre o jucărie nouă.
  • Implică-ți copilul în jocuri . Puteți vorbi pe un telefon de jucărie, puteți hrăni păpușile împreună sau puteți  organiza o petrece cu animalele lui de pluș.

De la 2 la 3 ani

Abilitățile lingvistice ale copilului vor continua să se dezvolte. El va pune acum mai multe cuvinte împreună pentru a crea propoziții simple, cum ar fi „Mami pleacă pa pa”. Va putea răspunde la întrebări simple, cum ar fi „Unde este ursul tău?”. După 36 de luni va putea răspunde la întrebări mai complicate precum: „Ce faci când îți este foame?”
Va fi mult mai activ în jocuri de roluri, interpretând scene imaginare, cum ar fi să meargă la muncă, să repare mașina de jucărie, să aibă grijă de „familia” lui (de păpuși, animale).

Puteți ajuta copilul să practice cuvintele cunoscute și să-i înveți lucruri noi care sunt importante prin metode ca:

  • Învață-ți copilul să-și spună numele și prenumele.
  • Pune-i întrebări despre numărul, dimensiunea și forma lucrurilor pe care vi le arată.
  • Pune-i întrebări deschise care nu au ca răspuns „da” sau „nu”. Acest lucru îi ajută să își dezvolte propriile idei și să învețe să le exprime. Dacă este vorba de niște gândăcei în parc, întreabă-l:  ”Câți gândăcei sunt? … Unde crezi că se duc?” Așteptați și ascultați-i cu răbdare răspunsul. Poți sugera un răspuns dacă este nevoie: „Văd cinci. Merg în parc sau la magazin? ”
  • Rugați-vă copilul să vă spună povestea din cartea lui preferată. Pune-i întrebări ajutătoare: „Ce s-a întâmplat cu acei trei purceluși?” Citirea stimulează dezvoltarea limbajului.
  • Jucați multe jocuri de roluri cu el. Acestea creează oportunități multiple de utilizare și învățare a limbajului.
  • Nu uitați că la orice vârstă copilul tău are nevoie de timp de liniște. Opriți televizorul și radioul și lăsați copilul să se bucure de joc liniștit, cântând și vorbind cu voi.

Lasa un comentariu