Specialiștii prezintă multe beneficii ale cititului cu voce tare pentru copii, încă de când aceștia sunt foarte mici:
- vocabularul lor se dezvoltă mai usor
- înțelegerea lor se îmbunătățește și, de asemnea, gândirea conceptuală
- învață să asculte
- le formează răbdarea
- întărește relația mamă/tată-copil
- face învățarea stimulantă și distractivă
- copilul experimentează noi aventuri și învață mai multe lucruri
- îi va ajuta să învețe mai ușor literele și cititul
Poți începe încă de la naștere, nu considera că un bebeluș nu poate înțelege nimic. Dacă continui să îi citești, după ce va trece de 6 luni, va începe să vă răspundă cu gângureli și chicote de bucurie – modul său de a comunica, mai târziu va recunoaște imaginile și va pronunța numele sau denumirile lor.
Ce cărți să-i citești copilului mic
Alege ilustrații și foi groase- există cărți speciale pentru bebeluși cu care poți începe: cărți cu poze mari, fără scris sau cu scris foarte puțin, 1-2 propoziții. Ajută să fie cu foi groase, plasticate, pentru că ei bagă în gură totul și așa nu pot să le distrugă sau să le rupă.
Sunt interesante cărticelele tematice (fructe, legume, transporturi, animale etc), cu ajutorul lor bebelușii învață cuvinte noi. De asemnea există cărticele interactive în care există butoane sau au jucărioare atașate care fac zgomot și stimulează copiii să participe. La fel și cele senzoriale. Cărțile micuțe sunt bune pentru că bebelușul le poate ține în mână. Unele sunt create special pentru ei în culori atrăgătoare și au și un sistem prin care copiii le pot purta după ei.
Poveștile sumarizate- când mai cresc puțin le poți cumpăra cărți cu povești dar nu versiunile lor întregi, ci sumarizate, variante scurte. Din experiență spun că nu toate folosesc un limbaj adaptat celor mici, chiar dacă sunt scurtate și simplificate așa că citiți-le puțin înainte să le cumpărați sau căutați pe net în grupuri de părinți referințe despre acea carte.
Cărțile cu poezioare- veți vedea că cel mic le va învăța pe de rost.
Cărțile cu povești de seară- conțin de obicei povestioare scurte, așa că sunt simplu de citit în câteva minute, când puneți bebelușul la somn.
Cărțile cu povești morale- uneori un lup care mănâncă iezii și un balaur omorât de Făt-Frumos nu sunt chiar atrăgătoare și de înțeles pentru un copil foarte mic, îl pot chiar speria. Caută povestioare din care să învețe ușor ceva, cu care se poate identifica la vârsta lui: despre familie, jucării, să împartă, să nu mintă, să ceară iertare, să se poarte frumos, să asculte de părinți etc.
Cărțile ale căror personaje au nume- s-a demonstrat științific că îi atrag mai mult pe cei mici decât cele care vorbesc de un animal sau de o persoană care nu are specificat un nume.
Copiiilor le place să le arăți și să le citești aceeași carte de mai multe ori, așa că fii pregătit/ă să o înveți pe de rost. Dacă vrea să se oprească la o pagină anume să privească mai mult o ilustrație, rămâneți acolo. Când va mai crește va putea cere sau arăta spre cărțile preferate. Dacă au întrebări (ce e asta? de ce?), oprește-te și răspunde-i cu răbdare, indiferent de câte ori întreabă.