Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îl convingi să citească în vacanța de vară

Cum îl convingi să citească în vacanța de vară

Vacanța de vară este pentru relaxare și distracție, însă părinții își doresc ca micuții să nu se desprindă total de activitățile de la școală. Cititul este una dintre activitățile care nu ar trebui să lipsească din programul copiilor, nici pe perioada vacanței de vară.

Și pentru că vacanța nu este doar pentru ore nesfârșite de joacă sau excursii, poți alunga momentele de monotonie din programul celui mic cu un program pentru lectură.

Ca părinte trebuie să îl motivezi pe copil să citească și în vacanța de vară. Dacă întâmpini rezistență sau proteste, atunci poți apela la câteva strategii pentru a-l încuraja pe cel mic să citească pe perioada verii.

Combină activitățile relaxante cu carțile

În vacanță, copiii caută să se bucure de activitățile preferate, să stea cât mai mult afară cu prietenii de joacă, să urmărească filmele preferate, ori să meargă la plajă. Dacă cel mic este pasionat de ceva anume, spre exemplu, un sport pe care îl practică cu drag pe perioada verii, sugerează-i să citească și o carte despre lumea sportului sau despre sportivul preferat. Dacă îi plac călătoriile, atunci nu-ți rămâne decât să îi oferi cărți care să aibă legătură cu această pasiune.

Citește și:   Prima dată la grădiniță

Puterea exemplului e esențială

Dacă te vede pe tine citind va înțelege că lectura poate fi o parte importantă și distractivă a vacanței lui. Citește ziarul la micul dejun, o revistă în timp ce stai la plajă și îi vei oferi micuțului un exemplu demn de urmat.

Vorbiți despre cărți

Povestește-i despre cartea pe care o citești și arată-i că cititul este o parte importantă din viața ta. Spune-i de ce ți-a plăcut o carte, ce ai învățat din ea sau cum te-a ajutat – în scurt timp vei vedea că o sa înceapă să facă la fel.

Ajută-l să găsească timp pentru citit

Este de înțeles că în perioada vacanței de vară, copiii au o mulțime de activități de făcut: sport, jocuri, filme, poate o plecare în tabără sau poate plecați împreuna la mare. Cu toate acestea, ține cont ca atunci când plănuiești activitățile de vară pentru cel mic să îi lași în program și timp pentru citit.

Mai puține reguli

În restul anului, copiii citesc ceea ce li se cere la școală. Pe perioada vacanței, lasă-l să aibă un program mai relaxant de lectură. Permite-i să citească când, unde și ce vrea. Nu-i impune reguli sau o “normă” pentru citit, asigură-te doar că micuțul citește din plăcere.

Citește și:   Obiecte preferate în alte țări de la care nici un copil nu vrea să lipsească

Cititul alungă plictiseala

Pentru că nu merge la școală și nu are un program strict pentru teme, atunci e posibil ca micuțul să aibă nevoie de mai multe activități pentru a-și umple timpul liber. De exemplu, cărțile din care poate învăța cum să facă ceva practic sunt o ideea grozavă pentru a-l ține ocupat, mai ales că apoi poate aplica ceea ce a citit.

Dacă plecați împreună într-o călătorie, nu uita să îi iei și cărțile preferate în bagaj.

Citiți împreună

Citiți împreună cu voce tare. Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, acest exercițiu va fi distractiv, dar și foarte util. Cititul cu voce tare îl ajută pe copil să își dezvolte vocabularul și să capete fluență în vorbire. Citiți pe rând, pe roluri, improvizați, pentru că în felul acesta copilul va aprecia și mai mult cărțile și lectura.

Lasa un comentariu