Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum să-ți încurajezi copilul să citească în vacanță

Cum să-ți încurajezi copilul să citească în vacanță

Mulți copii din clasele primare primesc de la învățători sau profesori o listă de lecturi de vacanță pe care trebuie să le citească. Dar acesta este un lucru extrem de greu pentru cei care nu citesc de obicei și cărora cititul li se pare o corvoadă. Așa că s-ar putea să tot amâne această activitate și s-o evite, iar îngrășarea porcului în ultimul moment nu este o soluție.
Ca și părinți trebuie să ne asigurăm că nu lăsăm și creierul lor în vacanță, mai ales când unele teme trebuiesc făcute pentru școală.

Iată câteva sfaturi utile despre cum ai putea să-ți încurajezi copilul să citească în vacanță:

 • fă-i un program de citit- pune o jumătate de oră-1 oră  pe zi dedicată cititului, de preferat dimineața sau într-o perioadă din zi când îl poți supraveghea; alege perioada în funcție de vârstă, clasă și cât au de citit pentru la școală. Poți chiar să nu te orientezi după dimensiunile lecturilor date la școală ci să fixezi acest timp ca să citească, orice.
 • cât citește, să facă asta într-un spațiu în care să nu fie distras de alte lucruri- TV, computer, tabletă, ceva ce se întâmplă în jur sau afară. Pune-l la masa, în camera lui, într-un fotoliu în camera de zi, nu este recomandat în pat pentru că la cei cărora nu le place să citească s-ar putea să aibă un efect de somnifer cărțile.
 • este bine să-i fixezi o limită cât să citească- am observat că dacă fixam doar timpul, unul dintre băieții mei (atunci de 8-9 ani) reușea ”performanța” să citescă doar o pagină într-o oră, așa că merge mai bine dacă îi fixezi un număr de pagini sau de capitole.
 • dacă ai copii care citesc greu și vezi că nu fac mari progrese lăsându-i singuri cu lecturile, pune-i să citească cu glas tare, undeva în apropierea ta ca să-i auzi și să-i poți corecta.
 • pune-i să-ți povestească ceea ce au citit- îi vei ajuta astfel să fie mai atenți la ceea ce citesc și le va fi de ajutor și la Literatura română când vor trebui să facă tot felul de compuneri și comentarii.
 • dacă ai un copil interesat de un anumit domeniu sau obiect de studiu, cumpără-i reviste, cărți cu acel subiect. Asta îl va încuraja să citească mai mult.
 • crează un spațiu pentru citit- existența unui astfel de spațiu în casă ori în curte, îi va învăța pe cei mici mai multe despre importanța cititului. Pot fi niște perne moi puse pe podea într-un colț sau un leagăn, o băncuță sub un copac, un hamac, o căsuță de grădină sau într-un copac. Orice ai crea pentru ei, trebuie să fie clar că este destinată acestei activități.
 • poți căuta un film sau o carte în format audio pentru lectura pe care o au, dar asta trebuie să însoțească lectura nu s-o înlocuiască.
 • dacă ai mai mulți copii poți să-i pui să citească la aceeași oră, chiar dacă au cărți și interese diferite, pentru că se vor distrage unul pe altul dacă unul dintre ei are altceva de făcut
 • excepții de la programul de citit- da, pot exista excepții dacă mergeți într-o vacanță scurtă, călătoriți, copilul merge în tabără sau în caz de alte schimbări de program. Dar acestea trebuie să fie excepții de scurt timp și nu un obicei de anulare a programului de citit pentru diverse motive.
 • dacă aveți timp, puteți crea program de citit pentru toată familia. Exemplul personal va fi foarte important.
 • inventează mici concursuri și recompense, în funcție de ceea ce îi face plăcere copilului- de exemplu o ieșire la pizza când termină 3 cărți de citit, un bilet la film sau o zi într-un parc de distracție la finalul unui roman, etc. Însă nu plătiți copilul să citească și nu folosiți cititul drept pedeapsă atunci când a făcut ceva rău.

Lasa un comentariu