Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Călătoria copiilor cu avionul- 10 lucruri pe care trebuie să le știi

Călătoria copiilor cu avionul- 10 lucruri pe care trebuie să le știi

Vrei să pleci cu copiii în vacanță? Să îi trimiți la bunici cu avionul? Ai emoții pentru că e prima ta călătorie cu un babeluș? Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre călatoria copiilor cu avionul:

1.Termeni legali-
minorii trebuiesc însoțiți de părinți sau o persoană majoră în călătoriile externe. În cazul când călătoresc cu un singur părinte, aceștia au nevoie de o declarație făcută la notariat a celuilalt părinte în care își exprimă acordul (sau certificat de deces, de decădere din drepturi). Dacă însoțitorul nu este unul dintre părinți, are nevoie de cazier judiciar și de acordul ambilor părinți să călătorească cu el. Potrivit prevederilor Poliției de Frontieră, ”în cazul minorilor, cetățeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau a reședinței în străintate se face cu documente oficiale care atesta acest fapt.” În ambele cazuri copilul trebuie să aibă documente de identitate valide (pașaport, buletin).

2.Copilul poate călători și neînsoțit dar interesați-vă din timp dacă companiile aeriene au acest serviciu. Ei trebuie să vă dea datele unui însoțitor de bord și să faceți declarația notarială de acord a călătoriei pe numele acelui angajat al companiei (semnată de ambii părinți). Atenție mulți manageri ai curselor low-cost nu permit călătoria minorilor neînsoțiți iar altele cer o taxă în plus față de costul biletului. Mai trebuie să întrebați și care este limita de vârstă pe care trebuie să o aibă copilul ce urmează a fi însoțit. Predomină regula să fie peste 5 ani, dar pot fi și altele.

Citește și:   Activități și pagini printabile pentru vacanță

3.Copiii sub 2 ani pot călători în brațele părinților, gratuit sau plătind un tarif foarte mic. Dacă însoțitorii lui solicită scaun separat, atunci vor plăti un bilet cu reducere dar în anumite cazuri li se solicită să aibă un scaun special adus cu ei. Puteți și rezerva de la companie un crib/ bassinet în care se pune cel mic. Este permis transportarea de mâncare pentru bebeluși în avion (inclisiv lichide), întrebați compania cât este limita și cum trebuie ambalată. De asemenea, companiile au reguli diferite pentru bagajul de cală al bebelușilor și pentru transportul căruciorului (de obicei e permis un cărucior pliabil la bord). Mai ales dacă aveți escale lungi, trebuie să cunoașteți dinainte regulile pentru cărucioare și, dacă nu îl puteți folosi în tranzit, luați cu voi un port bebe ca să-l purtați.

4.Mergi mai devreme la aeroport pentru a avea timp să treci prin toate procedurile de chek-in, vamă și îmbarcare. Uneori ia mai mult dacă ești cu copii, trebuie sa ai grijă de mai multe bagaje, se trezesc că vor la baie chiar în timpul îmbarcării etc. Lasă-i liberi să alerge înainte de urcare, pentru că sus nu vor mai avea ocazia. Urcați însă printre ultimii în avion pentru a nu se plictisi așteptând decolarea și a micșora timpul de stat înăuntru.

5.Nu lăsa copilul nici o clipă nesupravegheat sau în compania unei persoane necunoscute. Se poate pierde în aglomerația din aeroport, se poate accidenta și sunt chiar cazuri de copii răpiți.

6.Ia în avion câteva rânduri de haine de schimb pentru copil, șervețele umede etc. Nu doar că poate uda scutecele dar mai poate face și mici năzdrăvănii răsturnând cafeaua ta pe el, paharul de apă, ori punându-și mâncare peste tot. Poți pune și o păturică de acoperit, ceva mai gros pentru că este răcoare de la aerul condiționat.

Citește și:   Studiu: cea mai bună activitate pentru vacanţa de vară

7.Adaugă în bagajul de mână biscuiți, câteva fructe, un iaurt, orice știi că îi place copilului și mănâncă de obicei. Uneori chiar și cei mari cer gustări în plus față de mâncarea în avion sau nu le place ce primesc acolo și vor altceva. Le poți da să ronțăie ceva pe timpul decolării/ aterizării sau alăptați bebelușul pentru a reduce presiunea pe care o resimt. De asemenea, există și cazuri când avionul are întârziere și este mai bine să fii pregătit cu de toate. Pentru beluși poți lua și lapte praf și cere însoțitoareleor de zbor apă fiartă să îl prepari acolo.

8.Copiii se plictisesc repede în avion, mai ales dacă nu există monitoare la care pot juca jocuri ori privi desene animate. Luați cu voi în avion mici jucărioare, cărți de citit, o tabletă, ceva ca să le umple timpul. Uneori cei mici pot primi în avion ceva de colorat.

9.Cei mici vor plânge pentru că e ceva nou, îi sperie mișcarea, turbulențele, necunoscuții, nu le place centura, vor acasă, sunt obosiți, vor o jucărie sau ceva ce nu ai acolo, se plictisesc și multe altele. Dacă ai 2 sau mai mulți copii cu tine, probabil se vor hârjoni. Nu-ți face griji, e ceva normal. Fii calm, ține-i ocupați, ia-i într-o scurtă plimbare până la baie, la bucătărie etc.

10.Luați în calcul să călătoriți noaptea cu copiii, mai ales la drumurile lungi, pentru că atunci ei vor dormi o bună parte din zbor.