Gesturile, acţiunile şi comunicarea nonverbală transmit mai multe lucruri decât cuvintele, chiar şi atunci când vorbim despre copii.
Descifrează limbajul trupului celui mic şi îl vei înţelege mai bine, vei şti să îi anticipezi acţiunile şi chiar să previi anumite greşeli pe care acesta le-ar putea face.
Poţi începe să studiezi limbajul corpului copilului tău încă de la o vârstă fragedă.
Există câteva gesturi care îţi pot dezvălui foarte multe lucruri despre felul în care se simte copilul tău:
Contactul vizual
Atunci când copilul nu te priveşte direct în ochi poate indica faptul că este ruşinat de ceva sau că îţi ascunde anumite lucruri.
Poziţia corpului
Chiar dacă nu e la fel de expresivă ca faţă sau gesturile făcute cu mâinile, poziţia corpului poate spune multe. O poziţie corectă arată faptul că cel mic este fericit şi are încredere în el, în timp ce o postura incorectă indică exact stări la cealaltă extremă.
Respiraţia
Respiraţia scurtă poate fi un indiciu că ai de-a face cu un copil care se teme de ceva anume.
Gura şi vocea
De la fericire la tristeţe, gura poate transmite o mulţime de semnale. Atunci când abia rosteşte cuvintele sau altfel spus când “mormăie” poate însemna că micuţul nu îşi doreşte să vorbească, dar în acelaşi timp poate fi un semn de timiditate.
Culoare feței
Atunci când copilul tău este trist poate deveni palid. O faţă care străluceşte şi are un aspect sănătos este un indiciu că respectivul copil este fericit şi are încredere în el. Şi culoare buzelor este importantă atunci când vorbim de limbajul corporal. Reţine că, atunci când buzele celui mic au un aspect vânat este posibil ca acesta să treacă prin momente tensionate sau o perioada de stres.
Poziţia mâinilor
Mâinile sunt foarte importante când vorbim de comunicarea nonverbală. Când copilul îşi ţine mâinile încrucişate, acesta adoptă o poziţie de a se autoproteja pentru că se teme de ceva, de o confruntare sau de a fi tras la răspundere pentru ceva ce a făcut.