Grija faţă de ceilalţi este abilitatea noastră de a răspunde la nevoile celor care suferă. O componentă importantă a caracterului nostru include şi modul în care arătăm compasiunea şi empatia faţă de semenii noştri. Generozitatea, grija, empatia, toate acestea se dezvoltă încă din copilărie.
Copii nu sunt fericiţi doar atunci când părinţii îi tratează cu bunătate, grijă şi empatie. Micuţii devin cu adevărat fericiţi şi îşi îmbunătăţesc starea de spirit şi capacitatea de a lega prietenii atunci când ei sunt învăţaţi de părinţii lor să îşi arate, la rândul lor, generozitatea şi bunătatea.
Copiii sunt născuţi să fie generoşi, dar studiile au arătat că până în clasa a IV-a ei au tendinţa să se gândească mai mult la ei decât la ceilalați.
10 idei care te pot ajută să îl înveţi pe cel mic de înseamnă bunătatea şi compasiunea şi cum să îl ajuţi să îşi dezvolte caracterul
Fă o lista cu fraze pe care cel mic să le ţină minte cât mai uşor şi care să îl ghideze să se poarte frumos şi să fie bun cu cei din jur.
Împreună cu cel mic faceţi câteva gesturi de bunătate şi generozitate. De exemplu compuneţi împreună o scrisoare de mulţumire sau oferiţi flori unei persoane necunoscute.
Ajută-l pe cel mic să reuşească să “citească” oamenii, să îşi dea seama de ceea ce simt, pentru că e mult mai uşor să fii generos cu o persoană căreia îi cunoşti sentimentele.
Caută cărţi şi poveşti care îi învaţă pe copii lecţii despre bunătate. Sunt foarte multe!
Jucaţi-va împreună şi fă mici scenarii prin intermediul cărora îl pui pe cel mic în situaţia de a-şi arăta generozitatea.
Înveseliţi împreună pe cineva apropiat, un prieten sau o rudă. Într-o zi în care cineva apropiat are o zi mai puţin bună, mergi împreună cu cel mic în vizită şi faceţi în aşa fel încât să îi schimbaţi starea de spirit prietenului vostru. Poţi să începi tu să aduci zâmbetul pe buze celui supărat şi cu siguranţă copilul te va urma.
Învaţă-l pe copilul tău să fie atent la ceea ce se întâmplă în vieţile celor din jur şi spune-i să nu ezite niciodată să ofere o mâna de ajutor, o îmbrăţişare sau un zâmbet.
Învaţă-l să mulţumescă şi să facă complimente. Astfel de detalii sunt extrem de importante şi conturează caracterul oricărui om generos şi bun faţă de cei din jurul lui. Încurajează-l pe copilul tău să facă un compliment unui străin, să salute cu zâmbetul pe buze un vecin sau să mulţumească. Uneori exprimarea aprecierii este singurul lucru necesar pentru a face ziua mai bună cuiva.
La fel de important este că aceste gesturi de bunătate şi generozitate să devină un obicei pentru copilul tău. Şi de aceea este foarte important să exersaţi împreună cât mai mult şi de câte ori aveţi ocazia.