Societatea romaneasca a suferit in ultimii ani transformari profunde care au dus si la modificari importante privind educatia copilului. Cu 25 de ani in urma, mai ales in orase, aproape toate mamicile aveau servici. Rareori intalneai un copil in dreptul caruia la rubrica ” ocupatia mamei” , sa scrie ” casnica” .
Au fost generatiile „cu cheia la gat” , snurul de care era prinsa cheia apartamentului era atat de familiar, incat aveai impresia ca face parte din uniforma. Acum acesti copii sunt la randul lor parinti. Dar copiii lor nu mai vin la scoala cu cheia la gat. Motivele sunt multiple.
In primul rand este vorba de securitatea copilului. Parintii nu mai au curajul sa-si lase copiii singuri acasa, il aduc si ii iau de la scoala. Intamplarile nefericite care s-au abatut asupra unor familii si care au fost pe drept cuvant mediatizate de presa, i-au facut sa fie mult mai prudenti.
Lipsa locurilor de munca, salarizare necorespunzatoare, lipsa locurilor la gradinita, le descurajeaza pe mamici in gasirea unei slujbe.
Dar sunt si femei care nu renunta la serviciu, considerand ca pot face fata situatiei. Se intampla in cazul slujbelor bine platite, caz in care familia isi permite sa angajeze o bona. Multe femei nu vor sa renunte la serviciu, nu neaparat pentru bani, ele considera ca vor pierde legatura cu domeniul in care lucreaza, vor ramane in urma cu pregatirea profesionala, se vor adapta greu cand se vor intoarce. Este un punct de vedere corect pentru ca traim intr-o societate mobila, cu schimbari rapide, in care competitia nu este deloc de neglijat. Realizarea profesionala este foarte importanta, iti da echilibru, incredere in tine, lucruri de care au nevoie deopotriva barbatii si femeile.
Iata cateva din avantaljele familiei in care mama are serviciu:
- potentialul material crescut, in acest fel se asigura copiilor conditii materiale optime de viata;
- copilul este nevoit sa rezolve o serie de sarcini singur si devine mai responsabil;
- daca are frati, comunicarea dintre ei va fi mai buna, pentru ca sunt pusi in situatia de a lua unele hotarari singuri, fara interventia adultilor;
- vor avea o atitudine pozitiva fata de munca;
- inteleg mai rapid raporturile dintre oameni in societate;
- cand cresc vor fi dornici sa-si asigure singuri nevoile materiale;
- inteleg ca ambii parinti sunt la fel de importanti;
- se adapteaza mai usor in colectivitate.
Desigur, exista si dezavantaje:
- mama petrece mai putin timp cu copilul, riscand sa piarda momente importante din viata lui ( primii pasi , primul cuvant rostit );
- angajarea unei bone, care, oricat ar incerca nu o poate suplini pe mama, pentru ca nu are sentimentele acesteia fata de copil, pentru ea ceea ce face este doar un serviciu.
- copilul ramane in grija bunicilor, care de obicei ii rasfata foarte mult;
- tendinta de a suplini lipsa de acasa cu cadouri, in special dulciuri, astfel incat pentru copil sacosa mamei devine mai importanta decat mama insasi, reactia lui de plans si nemultumire daca nu i se mai aduce nimic fiind edificatoare;
- scade posibilitatea de cunoastere a copilului, de depistare la timp a unor deficiente;
- primii ani din viata sunt foarte importanti pentru legaturile care se formeaza intre mama si copil.
Ce ar trebui sa faca o mamica cu serviciu:
- sa fie constienta ca si-a asumat o responsabilitate mare si ca va trebui sa faca sacrificii;
- sa-si organizeze foarte bine timpul;
- sa nu lipseasca de la evenimentele importante din viata copilului, chiar daca acesta va intelege situatia, in sufletul lui o umbra tot va ramane;
- sa incerce sa serveasca masa de seara impreuna cu intreaga familie;
- sa-i arate copilului ca este interesat de el, chiar daca nu stau prea mult timp impreuna;
- sa nu renunte la petrecerea sfarsitului de saptamana impreuna cu familia.
Trebuie retinut ca indiferent daca mama are sau nu serviciu, educatia copilului se poate realiza daca familia este unita si responsabila, daca reprezinta un model pentru copil.