Cu toții avem în minte o imagine despre cum arată mama perfectă, nu? Poate face orice, tot timpul. Este fericită, copiii ei sunt fericiți. Întotdeauna zâmbește și copiii ei nu se comportă urât niciodată. Poate că la asta visezi când stai în pantalonii tăi largi, cu un tricou pătat, cu ochii pe oala care fierbe și ești fericită că cei mici nu au gem pe mâini și pe față azi. Poate privești la TV sau alte familii și ți se pare că tu nu vei putea fi niciodată așa grozavă.
Totuși multe dintre aceste așteptări sunt bazate pe niște mituri. Toate suntem super-mame în felul nostru: mame care-și iubesc copiii, care își învață copiii și îi ajută să își atingă potențialul, care sacrifică multe pentru ei. Și pariez că dacă i-am întreba pe copiii tăi, ei ar spune că ești o super-mamă pentru ei și asta este tot ceea ce contează cu adevărat.
Iată câteva mituri cu super-mame pe care trebuie să încetezi să le crezi
Casa ei este întotdeauna impecabilă
Ca tânără mamă aveam un standard foarte înalt pentru curățenie. Făceam zilnic curat, aveam o zi pe săptămână de curățenie generală, tresăream la orice mișcare neatentă a copiilor sau musafirilor gândind că vor face vre-o pată, dezinfectam, organizam, mă prindea miezul nopții strîngând după cei din casă și șmotruind. Totuși pot să vă spun acum că în casa mea nu era impecabil de curat în fiecare zi. De asemenea, am aflat de-a lungul anilor, că chiar și cei care pretind că au o casă fără pată, au acea încăpere. Acea încăpere în care arunci și depozitezi de toate și ții ușa închisă, astfel încât nimeni să nu poată vedea mizeria dinăuntru. Cum ar fi dulapul dezordonat al fiicei mele.
Cu toții avem astfel de ”scăpări” iar aparențele pot să înșele. Și, da, sunt sigură că există unele case impecabile. Dar vă garantez că acea mamă ar putea fi superficială într-o altă zonă a vieții sale.
Este întotdeauna prezentabilă
Este ușor să privești persoanele dintr-un parc sau de la cumpărături și să te întrebi de ce arată atât de uimitor în timp ce tu abia ai timp să te speli pe dinți și să te piepteni dimineața. Sau ce zici de instantaneele postate pe Facebook sau Instagram?
Cu toții vrem să părem perfecți, chiar și atunci când acest lucru nu este adevărat. Alegem cele mai bune imagini pe care să le distribuim pe rețelele de socializare ca și când nu avem niciodată momente în care purtăm haine lălâi de casă, când avem părul ca o mătură și o dâră din voma celui mic pe bluză.
Mamele trebuie să se simtă în primul rând confortabil. Pot purta cele mai bune haine la cumpărături, pot lua în grabă o jachetă peste pijama când au un musafir, se pot machia fără cusur sau arăta din plin pungile de sub ochi din lipsa de somn… Nimic nu te va face mai mult sau mai puțin mamă. Pur și simplu ai alte responsabilități și priorități acum. Îmi amintesc că o dată eram amărâtă că nu mai avusesem timp să merg la coafor să mă vopsesc și micuțul meu de 6 ani vine cu un desen al lui și spune că m-a desenat pe mine, persoana cu cea mai frumoși ochi din lume.
Nu țipă niciodată la copiii ei
„Ești mereu atât de calmă”. Nu știu de câte ori am auzit asta de la niște mămici tinere. În afara casei pot părea cea mai calmă și amabilă mămică. Dar, în realitate, nu țip la copiii mei în public. Și cred că acest lucru este valabil pentru majoritatea mamelor. În loc să strigăm la ei, ne perfecționăm „aspectul de mamă” cu comenzi mai blânde.
Asta înseamnă că nu ridic vocea la ei acasă? Desigur că nu. Eu, ca toate mamele, îmi pierd din când în când cumpătul. Copiii mei îmi testează limitele și mă scot din sărite constant, chiar și de mai multe ori pe zi. Și da, țip la ei. La fel ca toți ceilalți.
Nimeni nu este perfect tot timpul. Sigur, încercați să vă păstrați calmul și să țipați mai rar. Dar dacă mai aveți și ieșiri, este în regulă.
Copiii ei se comportă întotdeauna bine
Asta mă face să râd. Este ceva ce am auzit tot timpul când băieții mei erau mici: ”Sunt întotdeauna așa de cuminți?” Am auzit asta la magazin de la străini, în locuri de joacă de la alte mămici, la restaurant de la chelnerițe. Și știți ce, copiii mei au, în general, un comportament bun în public. Ceea ce poate face să pară că sunt super-mamă că am știut să îi educ. Mă plimbam cu 4 copii liniștiți, calmi, respectoși. Dar….
Nu. Nu se comportă întotdeauna bine. Am găuri în pereți pentru a dovedi asta. Copiii sunt copii. Acționează sub controlul temperamentului sau al emoțiilor lor, iar acest lucru nu are nici o legătură cu faptul că sunteți sau nu o super-mamă.
Ea este întotdeauna fericită
Nimeni nu este întotdeauna fericit. Nimeni. Nu voi ține o predică despre sănătatea mentală aici. Voi spune doar că este ușor să falsifici fericirea. Este ușor să pui un zâmbet pe față și să te prefaci că totul este în regulă, atunci când nu este așa.
Așa că super-mama la care te uiți, cea care zâmbește mereu, s-ar putea să se lupte, să aibă problemele ei ascunse. S-ar putea să pună copiii la culcare și să plângă în baie, unde nimeni nu o poate auzi.
E normal să ai momente când te simți jos. E normal să te simți copleșită. Nimic dintre acestea nu au vreo influență dacă ești sau nu o super-mamă.
Își pune întotdeauna copiii întâi
A fi super-mamă nu înseamnă să punem totul și pe toată lumea înaintea noastră. De cele mai multe ori, da, ca mame ne punem copiii pe primul loc. Dar este atât de important să ai grijă și de tine. Te va ajuta să te simți mai fericită. Luându-ți timp pentru tine te va ajuta să te simți mai calmă, mai încrezătoare și mai odihnită.
Burnout-ul vine atunci când dai prioritate la toate și nu ai grijă de tine prea mult timp. Când ajungi în această stare, îți afectează starea de spirit, îți afectează familia și capacitatea de a-ți păstra cumpătul.
Toate mamele trebuie să își facă timp pentru a se reîncărca, fără asta nu pot fi cele mai bune mămici care pot fi.
Ea face totul
Am acoperit deja toate acestea, dar în caz că există vreo îndoială: nici o mamă nu poate face TOT. Echilibrul cotidian este la fel de mit ca acel al super-mamei din capul tău.
În unele zile, casa ta ar putea fi mai curată decât altele. În unele zile s-ar putea să reușești să termini mai multe treburi decât în altele. În unele zile s-ar putea să te joci mai mult cu copiii tăi. În unele zile s-ar putea să te îngrijești mai mult decât în altele. Dar nu există suficient timp într-o singură zi pentru a face totul.
Nu trebuie să faci totul pentru a fi o super-mamă.
La finalul articolului meu vreau să vă spun că ideea mea nu e că nu există super-mamă. Cred că există, că trăiește în noi toate. Trebuie doar să ne schimbăm imaginea despre cum arată.