Cursurile de actorie au început să devină din ce în ce mai căutate de părinţii care au înţeles cât de multe pot învaţă copiii lor dacă îi orientează spre artă. Educaţia prin artă a început să câştige teren şi în România, în special pentru că dezvoltă creativitatea şi abilităţile sociale ale micuţului.
Probabil că nu îţi imaginezi că micuţul tău va urma o carieră în actorie, dar chiar și așa, ai putea să iei în considerare să îl înscrii la un astfel de curs.
Indiferent că va ajunge medic, inginer sau avocat va fi unul pregătit pentru viaţă – pentru că un curs de actorie asta face: îi pregăteşte pe copii pentru a face faţă cu succes situaţiilor care apar de-a lungul timpului.
De ce e folositor un curs de actorie
Dezvoltă încrederea de sine
Fie că este pe scenă şi se adresează unui public care stă şi priveşte, ori stă pe un scaun şi toate camerele sunt îndreptate spre el – aceste momente încărcate de tensiune îl pot face pe col să îşi învingă timiditatea. Chiar şi repetiţiile împreună cu colegii de scenă îl pot ajută pe cel mic să devină mai sigur pe el, lucru care se va dovedi apoi şi în activităţile de zi cu zi.
Vorbitul în public
Vorbitul în public este una dintre cele mai mari provocări care pot apărea la un moment dat în viaţă. Nici pentru cei mai experimentaţi dintre noi, vorbitul în public nu este uşor, şi sunt foarte mulţi cei care au trac atunci când trebuie să se adreseze liber unei audienţe. Actoria însă îi învaţă pe copii cum să vorbească clar şi elocvent, să îşi controleze tonul vocii astfel încât să se facă bine auziţi şi înţeleşi şi să transmită siguranţă de sine atunci când vorbesc în public. La dezvoltarea abilităţii de a vorbi în public se lucrează foarte intens la cursurile de actorie, tocmai pentru că e important pentru oricine să fie convingător, credibil şi înţeles atunci când poartă un dialog.
Munca în echipă
Pentru orice actor este important să ştie că poate colabora oricând cu cei din jur, că are susținerea colegilor şi să ştie pe cine se poate baza oricând. Actoria înseamnă aşadar abilitatea de a colabora cu ceilalți şi de a munci în echipă. Unui bun actor i se cere să îşi împărtăşească întotdeauna ideile şi gândurile, să dea şi să primească feedback pozitiv şi să îşi susţină colegii de scenă, iar aceste deprinderi se capătă şi cu ajutorul cursurilor de actorie. Inevitabil, mai devreme sau mai târziu, copilul tău va trebui să folosească aceste abilităţi şi în viaţă de zi cu zi.
Limbajul corpului
Oamenii comunică foarte prin limbajul corpului, chiar şi fără să îşi dea seama. Cursurile de actorie îl pot ajuta pe cel mic să îşi îmbunătăţească postura, gesturile şi mimica feței pentru ca, mai apoi, să transmită prin limbajul corpului exact ceea ce doreşte. În cadrul cursurilor de actorie se pune mult accentul pe modul de a comunica prin gesturi, poziţia corpului sau mimica feței. Acest timp de limbaj se perfecţionează odată cu acumularea de experienţă.
Comunicarea
Cursurile de actorie îi ajută pe copii să înveţe să comunice şi în acelaşi timp să devină mai comunicativi. Micuţii învaţă să vorbească şi să îşi arate emoţiile prin gesturi şi expresii faciale. Mulţi dintre ei ajung să îşi descopere calităţile de buni povestitori, care reuşesc să ţină audienţa atentă o perioada îndelungată.
Acceptarea
La cursurile de actorie, copilul va înţelege să accepte şi alte puncte de vedere decât cele pe care le are. Actoria înseamă roluri şi personaje diferite. De cele mai multe ori copiii vor trebui să între în pielea unor personaje total diferite de ei şi care au convingeri sau idei opuse de ale lor. Asta înseamnă că vor trebui să înţeleagă personajul să îl aprofundeze şi să îl interpreteze cu naturaleţe şi cât se poate de credibil. Acesta este primul pas spre acceptare şi toleranţă şi de a înţelege, în viaţa de zi cu zi, că oamenii au de multe ori idei diferite.