Odată cu pandemia, s-au înmulțit companiile care apelează la munca la distanță: fie că sunt de acord ca angajații lor să facă anumite activități de acasă, fie apelează la freelanceri pentru diverse proiecte. În ambele cazuri, dacă persoana care lucrează acasă are copii, se pune întrebarea cum ar putea lucra fără să fie distrasă și fără să-i fie afectată productivitatea?
Iată câteva sfaturi pestru părinții care lucrează acasă:
Ideal ar fi să ai un loc anume de lucru – nu funcționează să lucrezi peste tot, pe canapeaua din sufragerie, la masa din bucătărie, la un birou la care își fac lecțiile și copii etc. Locurile în care petrece timp toată familia sunt cel mai ușor de tulburat de copii sau de alți membri ai familiei. Dacă nu ai un birou sau încăpere separată unde să lucrezi, încearcă să îți faci un spațiu numai al tău- pune un birou sau o măsuță în dormitor de exemplu, acesta fiind un spațiu în care nu se stă mult timp ziua. Poți să pui un astfel de birou și în altă cameră, dar probabil vei putea lucra acolo numai cât copiii sunt la școală sau când fac ei altă activitate. De asemenea ai nevoie de un dulap sau un raft în care să îți ții lucrurile în siguranță, altfel vei duce la birou dosare colorate cu floricele de către pici sau, și mai rău, mânjite cu gem.
Stabilește-ți un program fix de lucru – dacă lucrezi de acasă, mai ales dacă ești și femeie, va fi mult mai probabil să nu mai respecți schema de 8 ore de la lucru, exact cum era la birou, 8.00-16.00 de exemplu, să încerci să faci mai multe treburi în același timp (mai pui niște ingrediente la foc să gătești, dai cu un aspirator, strângi rufele etc). Toate acestea pot să îți reducă din productivitate, să te trezești că nu mai reușești să termini sarcinile tale la timp, sau să nu fii gata când copiii vin acasă de la școală. Fă-ți un program zilnic de lucru și respectă-l. Încearcă pe cât posibil să te detașezi de activitățile casnice atunci când lucrezi pentru la serviciu.
Dacă ai copiii acasă atunci cât lucrezi, atunci organizează-le pe cât posibil și lor timpul astfel încât să aibă ceva de făcut cât tu ești ocupat. Un copil fără activitate fixă va fi o sursă sigură de distragere.
Atenție la distrageri – copiii pot să producă multe întreruperi atunci când lucrezi. Stabilește niște reguli simple cât și când pot să vină să te întrebe ceva, să intre în camera în care lucrezi, să te întrerupă când vorbești la telefon sau pe o altă platformă online etc. Trebuie să le fie clar că atunci ești acolo și ”nu ești”, că trebuie să respecte activitatea pe care o faci. De asemenea, mai sunt și alte distrageri care țin sau nu de copii- de exemplu ai pe mama sau altcineva să supravegheze copiii când tu lucrezi dar auzi pe unul plângând și te ridici repede să vezi ce s-a întâmplat. Sau sari să ajuți când vezi că aceasta nu se descurcă. Ceea ce nu ai face dacă ai fi în afara casei la lucru.
Ori pur și simplu te simți prea relaxat fiind acasă și începi să faci lucruri pe care le faci de obicei acolo în timpul liber: deschizi televizorul, mergi la frigider și iei o gustare, stai pe rețelele de socializare etc.
Fii prevăzător – îți cunoști copiii, iar dacă până atunci nu le știai prea sigur toate obiceiurile și mofturile, când începi să lucrezi de acasă ai timp destul ca să le observi. Vezi cu ce anume te întrerup de la lucru: nu își găsesc gecile când merg afară, vor laptele cu cacao sau gustarea preferată, nu ajung la lumina la baie și multe altele, în funcție de vârstă și particularități. Nu poți să îi ignori și să-i neglijezi dar poți fi prevăzător și să le pregătești aceste lucruri dinainte, să le pui undeva unde le găsesc mai ușor sau să îi înveți să se descurce singuri.
Fii înțelegător- chiar dacă scopul este să fii mai productiv la muncă, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și înțelegere. Copiii și alți membri ai familiei pot să perceapă mai greu că ești cu ei acasă dar de fapt timpul și ocupația ta sunt pentru la lucru acele câteva ore pe zi. Așa că nu poți să le ceri dintr-o dată să nu-ți mai vorbească, să nu mai intre în camera unde lucrezi etc. Fii flexibil, mai ales până se adaptează. Nu exagera cu reguli și pedepse. Acestea nu vor crea decât conflicte.