Orice copil are momentele sale în care se simte mai stânjenit, iar alți copii sunt, pur și simplu, foarte timizi.
Specialiștii în psihologia copilului susțin că timiditatea nu este neapărat o problemă. Trebuie însă să știi că un copil timid se va integra mai greu într-un grup și în societate, așa că e recomandat sâ iei câteva măsuri, în așa fel încât, cel mic să poată învăța cum să se comporte și cum să stabilească relații.
Care este limita timidității
Dacă ai un copil timid vei scăpa de foarte multe alte probleme. De regulă, micuții timizi sunt foarte buni ascultători, nu intră în conflicte și nu au probleme la școală. Timiditatea poate însă deveni o problemă serioasă atunci când copilul refuză să facă lucrurile normale pe care trebuie să le facă sau atunci când îl face nefericit. Dacă cel mic refuză să meargă la școală, nu poate să își facă prieteni, se teme să meargă la petrecerile colegilor săi, e anxios, atunci e cazul să apelezi la ajutorul unui specialist.
Ce provoacă timiditatea
Timiditatea este o trăsătura destul de frecventă, mai ales în rândul copiilor. Cei mai mulți copii se nasc cu acest tip de personalitate, dar unii pot deveni timizi după o experiență neplacută sau o traumă. Atunci când observi că micuțul tău a devenit brusc timid, trebuie să afli care ar putea fi cauzele care au provocat această schimbare de comportament.
Cum se comportă un copil timid
De regulă, copii timizi sunt cei care nu vor niciodată să încerce ceva nou, să experimenteze lucruri inedite. Ei se activează destul de greu și se adaptează foarte greu unei situații noi. Mulți dintre ei își doresc să fie sociabili, însă evită să interacționeze tocmai pentru că se tem sau pentru că nu știu cum să facă acest lucru.
Cum îl ajuți pe copilul timid
Fă un plan: ajută-l pe copilul tău să se integreze într-un grup, învață-l cum să înceapă să poarte conversații cu ceilalți, să găsească subiecte comune cu ei și să se bucure de compania celor pe care tocmai i-a descoperit.
Construiește-i încrederea de sine: amintește-i, de câte ori ai ocazia, cum a făcut față unei situații în trecut. Atunci când se pregătește să meargă la o petrecere aniversară, nu uita să îi aduci aminte de alte petreceri la care a luat parte și la care s-a distrat de minune alături de ceilalți copii.
Dezvoltă-i abilitățile de a socializa: profită de cât mai multe ocazii și lasă-l pe copilul tău să interacționeze cu alte persoane: cu vânzătorul de la magazin, de exemplu, cu vecinii etc. Pentru a scăpa de timiditate, copilul tău trebuie să intre în contact cu cât mai multe persoane.
Oferă-i feedback: nu uita să îl lauzi sau chiar să îi oferi o recompensă de fiecare dată când mai face un pas pentru a scăpa de timiditate. Atunci când observi că micuțul tău se blochează sau devine timid într-o situație anume sau când intră în contact cu alte persoane, nu evita să discuți cu el despre asta.
Arată-i empatia: spune-i că observi atunci când se intimidează și că acest lucru ți se întâmplă și ție uneori. Poți chiar să îi povestești momentele în care și ție timiditatea ți-a dat bătai de cap și nu uita să îi pomenești și despre felul în care ai reușit să depășești această etapă.
Fii un model pentru copilul tău: atunci când te va vedea pe tine cum saluți, cum legi conversații și cum îi tratezi pe ceilalți, în mod sigur cel mic îți va imita comportamentul.
Dincolo de sfaturi și reguli, arată-i copilului tău că îl iubești necondiționat și lasă-l să știe că nu este nimic rău în a fi timid.