Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cele mai frecvente obiceiuri ale copiilor: de ce apar şi cum îl scapi de ele

Cele mai frecvente obiceiuri ale copiilor: de ce apar şi cum îl scapi de ele

Mulţi copii au anumite obiceiuri, de exemplu unii îşi rod unghiile, alţii își sug degetul. Partea bună este aceste obiceiuri trec pe măsură ce copilul creşte. Dacă vrei însă să îl scapi pe copilul tău de anumite obiceiuri care ţi se par deranjante, ţine cont de câteva sfaturi practice.

Un obicei este un comportament pe care copiul îl are în permanență şi devine la un moment dat un gest involuntar. Chiar dacă uneori adulţii sunt deranjaţi de aceste obiceiuri pe care le au micuţii lor, este important să știe că nu au de ce să îşi facă griji şi nu există niciun pericol. Aceste obiceiuri pe care le au copiii implică de cele mai multe ori părţi ale propriului corp.

Care sunt cele mai frecvente obiceiuri:

  • Suptul degetelor
  • Rosul unghiilor
  • Tragerea de par
  • Îşi “trage” nasul
  • Îşi mușcă buzele sau partea interioară a obrajilor
  • Mestecă anumite obiecte, cum ar fi creioane sau haine
  • Îşi scrâşneşte dinții.

În mod surprinzător, obiceiurile, cum sunt cele de mai sus, îi oferă copilului o stare de confort. De exemplu, pentru un copil mic ce îşi suge degetul acesta este un gest prin care scapă de stres sau anxietate.

Citește și:   Confecționează hăinuțe de iarnă pentru copii

Uneori, aceste obiceiuri apar atunci când copiii se plictisesc şi găsesc prin aceste gesturi o modalitate de a se distra. De exemplu, copiii sunt mai predispuşi să îşi roadă unghiile în timp ce se uită la televizor.

Alte obiceiuri se formează din motive care au legătură cu ceea ce se întâmplă în viaţa celui mic. De exemplu, un copil care răceşte frecvent îşi “va trage” nasul pentru că simte nevoia să îl cureţe astfel. Dacă micuţul va continua să facă acest gest chiar şi după ce va învăţa să îşi sufle nasul în batistă înseamnă că a deprins un obicei.

Pentru că părinţii sunt nişte modele pentru copiii lor, atunci când îl vezi pe cel mic că a deprins un nou obicei, încearcă să îţi dai seama dacă nu cumva l-a copiat de la unul dintre membrii familiei.

Cum îl dezveţi de obiceiuri?

Cele mai multe dintre obiceiuri dispar de la sine. Dacă un obicei începe însă să îi afecteze copilului activităţile de zi cu zi sau devine stânjenitor, e recomandat să faci ceva pentru a-l scăpa de un astfel de obicei. Iată câteva metode care te pot ajuta:

  • Atenţionează-l cu blândeţe.
  • Încurajează-l să facă altceva atunci când vezi că are timp liber.
  • Încearcă să afli ce a determinat instalarea acelui obicei şi sugerează-i alternative.
  • Unele obiceiuri vin la pachet. Dacă reuşeşti să îl dezveţi de unul dintre ele, în acelaşi timp va scăpa şi de celălalt.