Copiii cresc repede. Uneori ce le venea în primăvară le este mic toamna, după numai câteva luni. Îi cumperi ceva scump și, înainte să înceapă sezonul, te trezești că hăinuța e mică la mâneci sau strâmtă. Ce e de făcut? Varianta cumpărării continue de lucruri noi de îmbrăcat nu este nicidecum ieftină. Așa că, pentru mămicile cu abilități practice, vă propunem câteva idei:
1.Confecționează altceva din hăinuțele mici ale copiilor: cel mai simplu este să le tai și să confecționezi căciuli, mănuși, gulere, bentițe, șosete de iarnă, deci obiecte de îmbrăcăminte care sunt mai mici. Poți refolosi hăinuțe moi, din materiale care nu se destramă (poți utiliza și din cele împletite, plovere, dar trebuiesc surfilate pe margine). Se pot coase de mână sau cu mașina de cusut. Îți poți folosi imaginația combinându-le între ele. Nu trebuie să fii bun la tipare, doar folosește ca model ceva ce îi vine acum și lasă 2cm pe margine pentru cusături.
2. Mai poți confecționa diverse aplicații de iarnă din hăinuțele vechi. Coase-le pe haine noi, pe măsura lor. Hăinuțele cu motive estivale sunt întotdeauna mai scumpe decât cele obișnuite. Poți face economii substanțiale confecționându-le chiar tu. La fel, alege materiale care nu se destramă. Le poți lipi, coase sau folosi un pas de zigzag sau de broderie cu o mașină de cusut. Pentru modele mai complicate, printează desenul ales pe hârtie și apoi decupează bucățile componente și folosește-le ca model pe materialele de la hăinuțele vechi.
Tot acest gen de aplicații pot fi realizate și cu ajutorul unor panglici, nasturi, vopsele de textile etc și vor fi mult mai ieftine și mai deosebite decât alte haine din comerț.
3. Confecționează haine de copii din hainele tale mai vechi: poți face orice începând de la săculeți de dormit călduroși pentru bebeluși, până la pantaloni, salopete, pijamale, rochițele, plovere, hanorace etc. Pentru hăinuțe de iarnă selectează haine groase, moi, tricotate, flaușate sau din materiale colorate frumos, potrivite pentru cei mici. Poți folosi, ca și în cazurile de mai sus, hainele lor ca și modele după care să te iei. De asemenea, poți căuta pe net diverse tutoriale cu imagini sau video care îți vor arăta pas cu pas ce trebuie să faci.
4. Împletește sau croșetează- cu siguranță nu toate mămicile știu să facă asta, uneori doar bunicile mai lucrând la gura sobei, cu dor, câte un plover pentru nepoței. Dacă totuși te gândești să înveți, poți începe cu modele simple de căciulițe, bentițe, fulare, ilice sau pelerine. Avantajul hăinuțelor împletite manual este că au un farmec aparte și poți face mai multe modele decât cele găsite pe piață.
Lasa un comentariu