Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ai greşit faţă de copilul tău: îi ceri sau nu iertare?

Ai greşit faţă de copilul tău: îi ceri sau nu iertare?

Şi părinţii greşesc faţă de copiii lor, tocmai pentru că nimeni nu este perfect. Psihologii te sfătuiesc ca de fiecare dată când realizezi că i-ai rănit sentimentele copilului tău şi ai greşit în faţa lui să nu laşi incidentul să treacă fără să îi spui că îţi pare rău.

Atunci când îi ceri iertare şi o faci cu toată sinceritatea, copilul va simţi acest lucru, iar tu ai toate şansele să devii un părinte din ce în ce mai grozav. Iată de ce:

Din cauza stresului acumulat peste zi sau din cauza problemelor care vrând, nevrând ajung să te copleşească la un moment dat, îţi poţi pierde cumpătul în faţă celui mic şi poţi avea ieşiri necontrolate faţă de el, poate chiar ajungi să țipi la el şi să spui vorbe pe care apoi le vei regreta.

Chiar dacă este de preferat ca astfel de momente să nu se întâmple, dacă totuşi ajungi să îţi ieşi din fire faţă de copil, cere-i imediat iertare pentru comportamentul tău şi arătă-i că îţi pasă de el şi de ceea ce simte.

Citește și:   Mituri cu super-mame pe care trebuie să încetezi să le crezi

Atunci când îi ceri iertare îi dai şi un exemplu

Este un lucru ştiut că părinţii sunt principalele modele ale copiilor lor şi tocmai de aceea fiecare părinte trebuie să fie capabil de gesturi care să îl facă un exemplu bun de urmat de către cel mic. Așadar, atunci când simți că ai greșit față de copilul tău, cere-i imediat iertare pentru că în felul acesta devii și un model pentru el şi îi cultivi calităţi valoroase. Copiii vor înţelege astfel că atunci greșesc, pot alege să îşi revină şi să îşi corecteze greşeala. Uneori este greu să admiţi că ai greşit, însă de fiecare dată este cel mai bun lucru.

Când îi ceri iertare copilului tău nu înseamnă că renunţi la autoritate

Atunci când îi ceri iertare copilului tău nu înseamă că schimbați rolurile şi nu mai ai autoritate în faţa lui. Dacă stilul tău este unul direct şi autoritar, nu este cazul să te schimbi şi nici faptul că îi ceri iertare celui mic atunci când greşeşti faţă de el, nu schimbă lucrurile. Tot ce trebuie să faci este să îţi asumi greşeala şi să îi spui că îţi pare rău atunci când este cazul. Copilul va şti şi de acum înainte cine este şeful dintre voi doi.

Citește și:   Secrete pentru a păstra ordine în dulapurile copiilor

Iertarea înseamnă respect reciproc

Toţi părinţii îşi doresc să crească copii politicoşi, dar să ceri respect fără să îl oferi în schimb nu este o lecţie foarte bună. Atunci când îi ceri scuze copilului tău îi arăți că îl respecţi, iar tu la rândul tău vei fi respectat de cel mic. Copiii iartă uşor, mai ales atunci când adulţi au puterea de a-şi recunoaşte greşelile în faţa lor.

Te vei simţi mult mai bine atunci când îi ceri copilului să îţi ierte greşeala

Probabil că niciun părinte nu îşi imaginează de câte ori poate greşi faţă de copilul său, însă aceasta este o realitate la care nimeni nu se aşteaptă până nu devine părinte. Atunci când îi vei cere iertare copilului tău te va ajuta să te concentrezi asupra lui în loc să te concentrezi asupra propriei persoane, iar asta te va ajuta să te simţi mai bine.