Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Secrete pentru a păstra ordine în dulapurile copiilor

Secrete pentru a păstra ordine în dulapurile copiilor

Nu este un secret faptul că majoritatea copiilor nu sunt ordonați cu lucrurile lor, mai bine zis nu se nasc cu această abilitate și, cu siguranță, trebuie să îi învățați.
Curățenia în dulapurile lor cu haine sunt ceva cu care puteți începe. Iată câteva idei și sfaturi utile:

1. Cutii și sertare la nivelul lor

Dacă pui teancuri mari de haine pe rafturi este o ”invitație” la dezordine pentru cei mici, când vor trage de ceva, se vor răsturna și deranja toate. În loc de asta, organizează cumva hăinuțele lor în sertare sau cutii ușor accesibile:

  • aranjează-le pe categorii: șosete, tricouri, maieuri, bluze, cămăși, pijamale, căciuli etc
  • sortează-le pe culori
  • le poți pune și pe categorii de folosire: pentru acasă, pentru pe afară, pentru școală etc
  • folosește rafturi separate pentru îmbrăcăminte pentru fiecare zi a săptămânii

Dacă dulapul nu are sertare, poți folosi cutii sau coșuri colorate dar recomandăm să fie de bună calitate și dintr-un material rezistent pentru a nu se deteriora repede.
La fel poți compartimenta sertarele prea mari cu niște cutii din carton sau plastic, în acest fel păstrându-se mai multă ordine.

Pe ușile dulapurile poți prinde suporturi cu buzunărașe pentru lucruri mai mici: șosete, cordeluțe de păr, căciulițe, maiouri, chiloței, dresuri etc.
Pentru haine sau încălțăminte pe care vrei să le depozitezi pentru alt anotimp, ori pentru lucruri la care vrei să nu aibă ei acces zilnic, poți folosi cutii sau saci cu fermoar și să le depozitezi mai sus.

Citește și:   Familia de azi, familia de maine

2. Etichete sau abțibilduri

Sunt un mod simplu și practic de a-i învăța pe copii de mici unde să își așeze lucrurile. Pentru cei care nu știu să citească, printează niște imagini și lipește-le pe cutiile sau sertarele copiilor în funcție de ce articole de îmbrăcăminte ai pus acolo. Pentru cei care sunt deja la școală, poți lipi etichete cu numele hainelor. Se poate și scrie sau desena pe sertare/ cutii cu markerul permanent dar fii sigur că asta vrei să fie destinația lor pe termen lung.

Nu pune doar tu lucrurile de la uscat acolo ci fă asta împreună cu ei, arată-le și învață-i unde e locul fiecăruia.
Dacă ai mai mulți copii care împart camera sau șifonierul, poți să scrii pe etichete chiar numele lor. Și pe umerașe se poate lipi etichetă sau scrie cu un marker permanent: uniformă, geacă, rochițe etc.

3. Învață-i ordonați

În funcție de vârsta lor, găsește metode de a-i învăța să își pună hăinuțele la loc, să își facă ordine regulat, să ia ceva de acolo fără să le deranjeze pe toate.
Am fost în casa unor cunoscuți ai mei care aveau 3 copii. Trebuia să plecăm la iarbă verde dar fata cea mică voia să se îmbrace cu tricoul ei preferat și nimeni nu îl găsea. Am mers și eu în camera copiilor și am înțeles și de ce: hainele fetelor erau mormane pe jos, pe sub pat, pe scaune, peste tot în camera lor. Erau acolo și dulapuri dar nu știu la ce serveau. După o căutare de jumătate de oră, băiatul lor a spus ”l-am găsit!”. Era mototolit sub scară unde erau depozitate niște scule ale tatălui, murdar și pătat și fata a mai tras un plânset că nu e curat și nu se poate îmbrăca cu el. Scuze, dar nu o să-mi las copiii niciodată așa.
Iată și câteva metode de a-i învăța ordonați:

  • ”de la școală/ afară la dulap” – nu le permite să stea îmbrăcați cu hainele cu care au mers la școală ori în oraș. Pune-i să se schimbe imediat ce au ajuns în haine de stat prin casă și abia apoi să facă altceva
  • ”curățenia de 10 min” – înainte de a merge în pat la somn, învață-ți copii să își pună lucrurile la loc în cameră, fie că sunt jucării, rechizite sau hăinuțe care nu sunt puse la locul lor
  • ”sârma e fierbinte” – așa am numit eu timpul când hainele pe sârmă erau uscate și trebuiau puse la loc. Spuneam asta și chemam copii. Își luau fiecare ce era a lor și mergeau în camere să le împăturească și să le pună la loc. Sigur că atunci când erau mai mici îi ajutam și le-am arătat cum, iar când au crescut s-au obișnuit
  • ”secrete de împăturire haine” – există multe filmulețe pe rețelele sociale prin care copiii își împăturesc hainele simplu și le pun la loc. Poți transforma asta în joc sau ceva fun pentru ei. Iată câteva dintre acestea: