Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

A venit frigul? Nu face aceste greșeli când îmbraci copilul!

A venit frigul? Nu face aceste greșeli când îmbraci copilul!

În cultura noastră românească avem o teamă ancestrală de frig, curent și suntem specialiști la încotoșmănarea micuților:
– Mai pune-i o căciulă!
– Dă-i șosete!
– Îmbracă-l bine!
– De ce nu i-ai dat vesta?
– Ia dresuri pe dedesubt! O bluză mai groasă! etc etc

Dincolo de moștenirea noastră și de sfaturile mătușii sau bunicii, specialiștii explică de ce prea multe haine pot să facă mai rău și nu mai bine și ne ajută să evităm niște greșeli atunci când îi îmbrăcăm pe copii în sezonul rece:

1. Nu alege garderoba micuților în funcție de temperaturile de la știri

Mulți părinți se uită seara ori dimineața la știri la emisiunea Starea Vremii sau pe internet și apoi încep să se îmbrace pe ei și pe copii în funcție de asta. Greșit! Îmbracă-ți copilul în funcție de activitățile de peste zi. Dacă doar îl duci la grădiniță sau la școală, nu-i trebuie două geci și două veste ci o haină pe care o poate da jos și să se simtă confortabil la temperaturile din clasă, de interior.
Chiar dacă mergi cu el în parc sau la săniuș, nu uita că un copil aleargă, se mișcă în joaca lui. Prea multe haine nu doar că îi vor împiedica mișcările, dar îl și vor supra-încălzi și va transpira. Specialiștii precizează că temperaturile scăzute nu sunt principala sursă de îmbolnăviri, chiar dacă termometrele coboară la minus, dar umezeala și transpirația este. Alege încălțăminte și îmbrăcăminte bună care nu lasă apa să pătrundă în interior, chiar dacă se joacă în zăpadă.
Dacă îl duci undeva cu mașina, apoi cobori în exterior, apoi mergeți într-un magazin, apoi la plimbare pe jos și în tot acest timp va avea aceeași îmbrăcăminte groasă, copilul va transpira iar transpirația mărește senzația de frig și favorizează răcelile. Mai bine îi pui o geacă pe deasupra care poate fi ușor îndepărtată în mașina încălzită ori în alte spații în interior.
De asemenea temperaturile pot varia. Pot fi 10 grade dar să se simtă ca 15, ploaia sau vântul pot mări senzația de frig, acestea sunt elemente de care poți ține cont și nu de ceea ce se anunță la știri.

Citește și:   Sfaturi pentru a îmbunătăți siguranța copiilor în casă

2. Nu gecilor groase, combinezoanelor și hainelor de tip sac în mașină

Părinții care pleacă la drum cu copii mici au tendința să pună pe ei lucruri groase doar pentru că… afară este iarnă. Dacă în mașina ta este cald și bine, atunci îmbracă-l obișnuit ca în alte locuri din interior, cum te-ai simți tu acoperită cu plapuma în mașină? Specialiștii chiar atenționează că  o îmbrăcăminte groasă nu este doar dăunătoare, făcând micuții să transpire, dar și periculoasă în caz de accident, centurile nu au aceeași eficință puse peste geci și combinezoane, copilul poate aluneca ușor din acestea. Poți să îl îmbraci cu un plover și să pui o păturică peste copil dacă e răcoare, dar numai după ce îi prinzi centura, pe deasupra acesteia!

3. Nu-l încotoșmăna în casă

Temperatura ideală în casă iarna este între 21-25 de grade. Așa că este de datoria adulților casei să o regleze, pentru ca toți membrii familiei să se simtă confortabil. Pentru îmbrăcămintea de casă în sezonul rece (și nu numai), specialiștii ne sfătuiesc să aplicăm regula ”o haină în plus”. Adică dacă tu ca părinte te simți bine într-un tricou cu mânecă lungă, dă-i copilului o vestuță sau un ploveraș subțire în plus, nu 3 perechi de șosete și 5 haine! Faptul că un copil transpiră în activitățile sale, arată că este îmbrăcat cu prea multe.
Noaptea, dacă îl învelești cu o pătură sau dună groasă ori dacă  folosești un sac special la bebeluși, pijamalele obișnuite cu mânecă lungă sunt de ajuns. Nu haine de corp, dresuri, două căciuli etc.

Citește și:   Ce spune culoarea preferată despre personalitatea copilului

4. Nu-i da multe haine dar nu de calitate

Prin calitate nu mă refer la ceva scump sau de firmă. Dar contează din ce sunt făcute hainele cu care îmbraci copiii. Este recomandat ca mai întâi să îi pui un maieu sau tricou din material sintetic sau lână moale pentru că nu rețin transpirația, se usucă repede și protejează de frig chiar dacă sunt umede. Al doilea strat trebuie să fie ceva care menține căldura, de exemplu polarul, un ploveraș sau vestuță de acest tip și la exterior o geacă ori pantalon impermeabile, rezistente la umezeală și vânt.
Capul și mâinile copiilor trebuiesc protejate la fel cu ceva impermeabil, mai ales dacă se va juca în zăpadă.
Alege cizme sau bocani cu o jumătate de număr-un număr mai mari pentru a se simți lejeri chiar dacă poartă o șosetă mai groasă. Și acestea trebuie să fie impermeabile.