Varicela ( "vărsatul de vânt" )
Este o boală infecţioasă extrem de contagioasă.
Se manifestă printr-o erupţie veziculoasă, care se vindecă fără a lăsa urme, dacă veziculele nu se infectează. Erupţia apare mai întâi pe corp şi apoi pe faţă şi pe cap. Apar mai întâi pete mici roşii, care devin papule, şi apoi trec în stadiul de vezicule aşezate pe o bază roşie. Seamănă cu nişte picături mici de rouă. Apoi veziculele se deprimă treptat, se formează cruste, care se desprind fără a lăsa cicatrice. Uneori poate rămâne o coloraţie uşoară maronie a pielii, care este trecătoare, atenuându-se cu timpul. Pot apărea valuri eruptive timp de 3-4 zile. De obicei erupţia provoacă prurit ( mâncărime ). Uneori acesta este foarte supărător şi prin scărpinare poate duce la spargerea veziculelor şi infectare, după vindecare rămânând urme.
Pentru copiii mici evoluţia este uşoară, necesitând o izolare timp de 10 – 14 zile. Forme mai severe pot apărea la copiii mai mari şi la adulţi, precum şi la persoanele cu o rezistenţă scăzută la boală. La aceştia mai pot apărea dureri musculare, cefalee, stare generală alterată, febră, toate acestea durând 3-4 zile.
Sursa de infecţie este omul bolnav. Deşi, în general, este o boală uşoară, deoarece poate fi confundată cu alte boli, trebuie consultat medicul.
Medicaţia este reprezentată de medicamente antitermice, dacă febra este mare. Dacă se manifestă cu prurit, se recomandă spălări călduţe cu apă în care s-a pus amidon de porumb, bicarbonat de sodiu sau făină de ovăz. Există şi medicamente pe care le puteţi procura de la farmacie. Tegumentul cu erupţie se pudrează cu alcool mentolat sau talc mentolat. Se recomandă baia generală numai după căderea crustelor.
Complicaţia cea mai frecventă este infectarea pielii prin ruperea crustelor, de aceea copilul trebuie împiedicat să se scarpine. Mâinile copilului trebuie spălate des, unghile tăiate. Dacă copilul suportă îi puteţi pune nişte mănuşi subţiri în timpul nopţii, deoarece poate să rupă aceste cruste în timpul somnului. Pot să rămână şi semne urâte. Crustele uscate nu sunt contagioase, de aceea copilul poate reveni în colectivitate cam la 6 zile de la apariţia erupţiei, când nu mai apar vezicule. Pentru mai multă siguranţă medicul recomandă izolare timp de 14 zile.
Vaccinarea împotriva varicelei reduce severitatea bolii şi previne apariţia complicaţiilor.
Deoarece acelaşi agent patogen determină şi apariţia zonei Zoster, un adult care are această boală şi vine în contact cu un copil, îi poate produce acestuia apariţia varicelei.
Rubeola
Este o boală contagioasă dată de un virus limfotrop. Deşi seamănă în multe privinţe cu rujeola, cele două boli constituie entităţi separate.
Rubeola se manifestă prin ganglioni limfatici măriţi, catar respirator discret, nu mai apar simptomele de guturai (tuse, rinoree accentuate), febra este moderată, uneori apar uşoare dureri în gât.
Erupţia este constituită din pete roz, rotunde sau ovale, care lasă între ele porţiuni de piele sănătoasă. Apare în prima zi, a doua zi devine mai palidă,contururile dispar, astfel că pielea pare de un roz uniform, după care erupţia dispare. Se poate întâmpla ca erupţia să fie atât de discretă, încât să nu fie observată.
Semnul principai îl reprezintă tumefierea ganglionilor care poate avea loc înainte de apariţia erupţiei şi poate dura si după ce boala s-a vindecat. Boala este făcută de cele mai multe ori de copii, dar şi de persoanele tinere, fiind de obicei o boală uşor de suportat, fără consecinţe..
În schimb este bine de ştiut că această boală este periculoasă pentru gravidele în primul trimestru de sarcină, deoarece poate produce malformaţii ale fătului. Malformatiile sunt reprezentate de: surditate, cataracta, retinopatie, glaucom, microcefalie, retard mintal, anomalii dentare, persistenta de canal arterial, stenoza pulmonara, rar defect septal atrial sau ventricular, etc. De aceea se recomandă gravidelor să evite pe cât posibil aglomeraţiile, contactul cu bolnavii de rubeolă. Dacă totuşi prezintă simptomele acestei boli, să se prezinte de urgenţă la medic, acesta va evalua situaţia.
Perioada de incubaţie poate fi între 12 şi 21 de zile. Nu necesită tratament special, dar putând fi uşor confundată cu rujeola sau scarlatina, este bine să fie consultat medicul pentru a stabili diagnosticul. Se recomandă repaus la pat şi medicaţie antitermică. Boala lasă imunitate. Se fac si vaccinări. Vaccinarea cu vacin viu atenuat este indicata tuturor copiilor, femeilor seronegative de varsta fertila (cu contraceptie timp de cel putin 3 luni). Nu se administreaza in timpul sarcinii.
Nu exista tratament specific pentru copii care au dobandit infectia in perioada intrauterina.