Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Tulburările alimentare la copii și adolescenți

Tulburările alimentare la copii și adolescenți

Primii ani ai adolescenţei vin cu o serie de schimbări, iar unele dintre ele au legătură şi cu obiceiurile alimentare.

Adolescenţa este o perioadă dificilă şi din acest motiv, pentru că tinerii încep să fie preocupaţi de felul în care arată şi caută să facă orice pentru a se încadra în rigori şi în standardele de frumusețe ale momentului.

De aici şi până la dezvoltarea unor boli alimentare grave este doar un singur pas. Din dorinţa de a fi slabe, fetele în mod special încep să se înfometeze şi de aici să dezvolte o serie de probleme de sănătate.

Bineînţeles, nici băieţii nu sunt ocoliţi de tulburările de alimentaţie care apar la vârsta adolescenţei.

Şi pentru că tulburările de alimentaţie pot avea efecte dramatice, iată câteva indicii că fiica sau fiul tău începe să se confrunte cu astfel de probleme pentru a putea să le previi din timp:

  • Scăderea în greutate sau fluctuaţiile foarte mari de greutate.
  • Preocuparea faţă de numărul kilogramelor, caloriilor pe care le mănâncă, citirea în detaliu a etichetelor înainte de a mânca un produs.
  • Consumul excesiv de lichide.
  • Negarea senzaţiei de foame.
  • Caută scuze şi face tot posibilul să evite mesele şi alte situaţii în care ar trebui să mănânce, cum ar fi o petrecere.
  • Izolarea de prieteni.
  • Sport şi efort în exces, chiar până la epuizare.
Citește și:   7 obiceiuri ale copiilor sănătoși

Ca şi părinte va trebui să iei imediat măsuri dacă observi astfel de semne în comportamentul copilului tău. Cu ce poţi să începi:

  • Evită să îi ţii predici, să îl acuzi sau să îl judeci pentru alegerile sale. De exemplu, decât să faci anumite aluzii poţi să îl întrebi direct pe copilul tău adolescent de ce a refuzat să ia cina sau să mănânce un anumit fel de mâncare?
  • Oferă-i suport moral şi încurajează-l să se iubească pe sine, aşa cum este.
  • Dacă starea de sănătate a copilului tău este precară din cauza modului în care se hrănește, atunci spune-i cu fermitate că trebuie să mergeţi împreună la un consult medical. Un specialist îl poate ajuta în această situaţie, mai ales dacă îi va oferi alternative. Adolescentul tău poate găsi cheia unei diete de succes chiar de la un specialist care îi oferă recomandări, pe care va fi mai mult decât încântat să le urmeze.
  • Oferă-i întotdeauna exemple şi alternative. Dă-i exemple de oameni care s-au remarcat prin numeroase calităţi altele decât felul în care arată.
  • Şi, nu în ultimul rând, orientează-l pe tânărul tău adolescent către un stil de viaţa sănătos, în care sportul şi echilibru sunt mai eficiente decât o dietă drastică şi înfomentarea.