”Vreau copilul meu să fie sănătos și să aibă o imunitate bună. Ce vitamine sau suplimente îmi recomandați? ” întreba o mămică pe Facebook. Alte mămici au răspuns diverse iar accentul a căzut tot pe produse medicamentoase sau naturiste.
Dar iată ce spune un medic pediatru despre sănătatea copiilor:
”Un copil cu o imunitate bună și dezvoltare normală nu e ceva ce obții cu un tratament minune. Mulți părinți vin la mine să ceară niște medicamente pe care le-au văzut ei la televizor, ori au auzit de la alții că ar fi bune, sau, mai rău, le administrează singuri fără să întrebe un cadru medical. Am tratat copii cu intoxicații grave de la ceaiuri sau alte produse care li s-au dat să le înghită ori să le bea, sau au fost unși cu ceva dăunător. Un bebeluș de numai 7 luni a ajuns la mine pe secție în comă alcoolică după ce mama i-a dat câteva zile la rând niște ierburi macerate cu alcool, pentru creșterea poftei de mâncare, zicea ea. Eu îi întreb dacă copilul mănâncă sănătos, dacă face sport, facă se hidratează cum trebuie, dacă i se asigură o igienă corespunzătoare. Aici e problema, părinții. Viața sănătoasă este un proces complex și constant, nu un ”abra-cadabra” în care doctorul e vrăjitorul.” dr. Marius Cezar, pediatru
7 obiceiuri ale copiilor sănătoși
Iată care sunt caracteristicile esențiale ale unor copii cu o sănătate bună, conform specialiștilor:
- Petrec cel puțin o oră pe zi fiind activi fizic – depinde de vârstă, condiții, program, preferințe, dar aici este inclusă orice activitate care solicită un efort fizic din partea copilului. Poate fi un sport practicat la un club, fotbalul cu prietenii în spatele blocului, mersul pe bicicletă, săritul corzii, alergatul prin parc sau la un loc de joacă etc. Ca și părinte poți avea grijă ca mișcarea să nu fie doar ceea ce face cel mic la ora de sport, ci ca în fiecare zi îi oferi un cadru în care să poată desfășura o activitate activă.
- Sunt lăsați mai puțin de două ore pe zi în fața ecranelor- spun că ”sunt lăsați” pentru că nu am văzut decât rar copii care să ia singuri măsuri să-și reducă timpul de ecrane. Asta include și timpul cât folosesc tableta ori computerul pentru studiu. Ecranele pot provoca dependență și multe probleme de sănătate celor mici. Un exemplu este articolul Boli de inimă și depresie provocate copiilor de ecrane
- Mănâncă cel puțin 5 porții de legume și fructe pe zi – un măr la pachet, o salată, o mâncare de legume, un shake cu fructe proaspete sau congelate, toate acestea pot fi considerate porții. ”Indicația de a consuma 5 porții pe zi reprezintă doar un minim necesar, însă optimul este de 3-5 porții de legume pe zi și 2-4 porții de fructe pe zi. Cam toate țările se învârt în jurul acestor valori. Pe scurt, o porție este echivalentul a aproximativ 80 de grame de fruct sau legume.” ne spune dl Doctor Șerban Damian, nutriționist sportiv. Legumele gătite pot fi considerate 2 porții (piure-uri, tocane, fierte, coapte), iar cele din supe 1 porție.
- Evită dulciurile și mâncarea fast-food- am dus fetiței unei colege o cutie de bomboane cu ciocolată de ziua ei. Ea s-a dus cu ea la mama și i-a spus: ”Uite, mami, asta e pentru duminică”. Colega m-a lămurit că și-a învățat copiii să consume dulciuri doar o dată pe săptămână, în rest pot avea fructe sau gustări făcute de ea în casă, fără adaosuri de zahăr sau sare.
- Consumă cel puțin 3 porții de lactate pe zi – o porție poate fi un pahar de lapte, o felie unsă cu unt ori 100g brânzeturi, cu condiția să fie alese cu conținut mic de grăsimi.
- Consumă apă și nu băuturi acidulate – cantitatea de apă/ lichide diferă în funcție de vârsta copilului, de sex sau de anotimp.
- Mănâncă porții mici, potrivite pentru vârsta lor– mulți părinți cred că un copil care mănâncă mult va fi automat mai sănătos. Totuși mulți copii din ziua de astăzi suferă de obezitate și aceasta este un dezavantaj major și un factor de risc pentru multe boli.