Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Totul despre înecul uscat și înecul secundar

Totul despre înecul uscat și înecul secundar

În zilele de vară este destul de dificil să îi ţinem pe copii departe de apă. Şi nici nu trebuie să facem acest lucru, ci doar să acordăm atenţia necesară pentru ca totul să se desfăşoare în siguranţă.

Fiecare părinte trebuie să ştie că există pericole chiar şi după ce copilul a ieșit din apă, pentru că un copil se poate îneca şi pe uscat. Înecul pe uscat şi înecul secundar sunt doi termeni pe care poate nu i-ai mai întâlnit până acum.

Înecul uscat înseamnă o cantitate de apă înghiţită pe gură sau pe nas care provoacă un spasm pe căile respiratorii care astfel se închid. Înecul uscat se produce de regulă imediat după ce copilul iese din apă.

Înecul secundar se produce atunci când o cantitate mică de apă ajunge în plămâni şi provoacă inflamaţii sau umflături şi face imposibil pentru corp să trasforme oxigenul în dioxid de carbon şi invers. Înecul secundar poate apărea şi la 24 de ore după primele semne că ceva nu este în regulă. Ambele tipuri de înec pot provoca probleme respiratorii, însă în unele cazuri complicaţiile pot fi extrem de grave.

Citește și:   Valoarea calorica a alimentelor

Vestea bună pentru părinţi este că aceste două tipuri de înec nu apar din senin şi există şi câteva semne la care părinţii trebuie să fie atenţi.

  • Dacă copilul a fost “salvat” din apă atunci este în mod cert nevoie de intervenţie medicală. Nu este obligatoriu ca în acest caz să se instaleze unul dintre cele două tipuri de înec.
  • Tusea persistentă sau combinată cu incapacitatea de a respira normal.
  • Somnolenţa poate fi un semn că micuţul este obosit după ce s-a jucat în piscină, dar în acelaşi timp poate să fie şi un semn că nu ajunge suficient oxigen în sânge.
  • Dacă este neatent sau are schimbări de comportament s-ar putea să fie tot din cauza că nivelului de oxigen care îl face să se simtă rău.
  • Vărsăturile sunt un alt semn de stres din organism, ca rezultat al inflamaţiei şi, uneori, o urmare a lipsei de oxigen provocată de tusea persistentă.