Pentru o alimentaţie corectă, este necesară cunoaşteea valorii calorice a alimentelor, astfel încât, cantitatea consumată intr-o zi să nu fie sub necesarul caloric, dar nici cu mult peste acesta. În acest fel pot fi evitate probleme legate de nutriţie, de rezistenţa organismului la boli, de rezistenţă la efort.
Iată un tabel orientativ care se referă la valoarea calorică a alimentelor. Menţionăm că datele sunt luate de pe siteul Ministerului Sănătăţii Publice.
Valoare calorică | kcal/100g | Alimente |
Minimă | sub 5 | Apă, apă minerală, ceai neîndulcit, supe clare |
Scăzută | 5 – 60 | Fructe: mere, căpşuni, caise, piersici, prune, cireşe, vişine, pepene, portocale, mandarine, grapefruit, mango, ananas. Legume: fasole verde, varză, conopidă, morcovi, pătrunjel, castraveţi, usturoi, ceapă, salată, ciuperci, spanac, sparanghel, brocoli. Lapte degresat, brânză proaspătă de vacă |
Moderată | 60 – 120 | Fructe: pere, struguri, banane, fructe uscate, fructe glasate Legume: porumb, mazăre, soia, fasole boabe, cartofi fierţi / copţi Carne slabă, pui Ou, brânză telemea, peşte Cereale simple, pâine Lapte integral, iaurt integral, iaurt cu fructe cu conţinut redus de grăsime |
Crescută | 130 – 300 | Îngheţată, iaurt gras, smântână, caşcaval, brânză topită, carne grasă, salam, cârnaţi, paste cu sos, biscuiţi, prăjituri, cereale îmbogăţite, musli, sosuri |
Foarte crescută | Peste 300 | Plăcintă cu carne, cartofi prăjiţi, pui/peşte/carne prăjite, hamburger, pizza, dulciuri (prăjituri cu cremă, ciocolată, bomboane) margarină, unt, maioneză, alune, seminţe |