Chiar dacă situația de urgență datorată pandemiei se prelungește și practicarea unui sport ridică multe riscuri, mai ales în cazul înscrierii la un club sau un curs sportiv, copii trebuiesc în continuare încurajați să facă mișcare. Întrebarea legitimă a unor părinți este cum să facă asta, ce sporturi să le propună care să nu presupună multă interacțiune cu alți copii sau adulți.
Iată câteva idei de sporturi și activități care presupun mai puțină interacțiune:
- Șah – acest sport al minții poate fi practicat de acasă pe calculator sau se poate juca între membrii aceleiași familii. Are multe beneficii pentru formarea logicii și gândirii strategice. Există și cursuri de șah online pentru copii.
- Cățărări – poți construi foarte simplu un perete de cățărat în curte sau în camera copilului. De asemenea o scăriță, un leagăn sau niște frânghii prinse în tavan va încuraja micuții să facă ceva plăcut care să le consume energia și să le dezvolte musculatura.
- Mers pe bicicletă- nu e nevoie de o echipă pentru ca un copil să meargă pe bicicletă sau trotinetă, placă ori patine cu rotile. Vecina mea mi-a zis că îi e teamă să își mai lase fata cu bicicleta în fața blocului cu bicicleta pentru că se strâng mulți copii și majoritatea nu poartă mască deși sunt mari. Dacă nu ai curte, o idee ar fi să ieșiți undeva ca familie pe un spațiu verde, un deal, într-o pădurice din apropiere și acolo să poată merge cât vor pe biciclete, să se joace cu mingea etc. Luați cu voi și niște sandvich-uri și picnicul este gata. Chiar și parcurile nu sunt mereu aglomerate, puteți urmări orele când sunt mai libere și să ieșiți atunci cu copiii.
- Tenis – fie că este vorba despre tenis de masă sau de câmp, acesta nu presupune decât un partener de joc și o anumită distanță. Puteți găsi antrenori care să își cheme elevii pe rând, nu câte o echipă o dată. Există și alte cursuri sportive (karate, dans sportiv, gimnastică) care au adoptat măsuri de prevenire și antrenează mai puțini copii o dată, în săli mai mari sau în aer liber, cu distanțare între ei.
- Dans și exerciții acasă- există multe filmulețe pe youtube pentru cei mici cu exerciții, cântece cu semne, tutoriale de dans și puteți să le găsiți și să le puneți zilnic pentru cei mici. Iată un exemplu.
- Curse cu obstacole– din câteva perne, scaune, și alte obiecte găsite simplu prin casă poți crea o cursă cu obstacole pentru copiii tăi. Doar explică-le ce trebuie să facă la fiecare (să sară peste, să se cațere, să o arunce etc). Iată și un exemplu mai jos: