Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Vecinul a chemat Poliția spunând că e deranjat de fetița mea de 3 ani

Vecinul a chemat Poliția spunând că e deranjat de fetița mea de 3 ani

Pe o rețea de socializare o mămică se plângea că este hărțuită de vecinii de deasupra de la bloc:
”De când ne-am mutat în apartamentul de sub ei, avem numai probleme. Nu avem unde pleca, nu ne permitem o casă prea curând. Vecinii de sus sunt niște boșorogi, se tot plâng că fetița mea de 3 ani îi deranjează cu plânsul și țipetele ei. De câteva ori când a făcut gălăgie după 10 seara, vecinul a chemat Poliția. Am scăpat fără amendă, dar nu știu ce să fac, fetița e mică, nu înțelege să tacă. Și doarme doar după 11 seara. Nu reușesc să îi schimb programul.”

Deși multe mămici de pe grup comentau împotriva cuplului învârstă ”cu pretenții”, eu m-am identificat cu acei bătrâni, dar nu pentru că aș fi de vârsta lor. Am un bebeluș de aproape un an care doarme de la 9.00 seara. Vecinii din dreapta au doi copii, mai măricei dar preșcolari, și până la 12.00-1.00 noaptea (nu exagerez) se joacă, țipă și strigă. Al meu e tulburat de zgomotul lor și se tot trezește plângând, nu adoarme adânc decât după ce se potolesc ei. Se înțelege că nici noi nu putem dormi iar soțul meu se trezește devreme să meargă la lucru. Am încercat, desigur, să discut cu vecina prietenește, ca între mame. Dar mi-a spus că ei se culcă după 12 toată familia și asta e, nu-și schimbă ei programul.

Citește și:   Vaccinarea la copii

În primul rând eu cred că totul ține de părinți și cum le formează ei programul celor mici. E adevărat că un copil va avea și perioade mai proaste, când îi ies dinții, nu se simte bine, ceva îl deranjează și atunci programul lui va fi dat peste cap, va plânge mai mult, se va trezi noaptea mai des. Dar nu există să nu poți face un program de somn unui copil mic. Din păcate în multe familii copilul se culcă atunci când se culcă părinții și asta poate să însemne, ca în cazul vecinei mele, ora 12.00, chiar și 1.00 noaptea. Nici vorbă să fie pus mai devreme la somn, să facă ei liniște și o atmosferă în care cel mic să poată dormi. Unii îi lasă să adoarmă după cum au ei chef, fără nici o oră clar stabilită sau nu-i pun forțat în pat ca să evite crizele micuților.

Câte ore trebuie să doarmă un copil?

Specialiștii recomandă ca un copil sub 5 ani să doarmă între 10 și 13 ore pe zi (incluzând somnul de peste zi). Așa că mă întreb când văd copii culcați târziu, câte ore reușesc ei să doarmă? Se odihnesc ei cu adevărat? Băiatul vecinei e la grădiniță, la 7.15 îl trezește să îl ducă și e într-un plâns continuu de când se scoală și până ies pe ușă la 8.00. Pereții sunt subțiri, știu cu exactitate când au plecat pentru că e liniște. Poate îl culcă o oră sau două dupăamiaza, asta nu știu sigur cât, dar cu siguranță nu se vor face 13 ore în total pentru că noaptea nu doarme nici 8.

Citește și:   Pericolul pișcăturilor de insecte la copii

Efectele lipsei odihnei corespunzătoare se văd imediat dar se vor vedea și mai târziu la acești copii: iritabilitate, agitație, lipsă de concentrare, rezultate școlare slabe, depresie etc.
Așa că, dragi părinți, hai să stăm strâmb și să judecăm drept: nu faceți rău doar vecinilor culcându-vă copiii târziu ci chiar copilului dumneavoastră!

Lasa un comentariu


1 comentariu

  1. Pai daca vecinii-s niste bosorogi e clar ca reclamanta nu prea are cei 7 ani de acasa.
    Si pentru cultura ei generala, un copil mic nu prea are de ce sa mai stea treaz dupa ora 8 seara.