Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Somnambulismul și vorbitul în somn, la copii. Cauze și soluții

Somnambulismul și vorbitul în somn, la copii. Cauze și soluții

Orice schimbare în obiceiurile de somn ale copilului tău pot fi determinate de anumite evenimente stresante din viaţa lui, însă aceste tulburări pot apărea şi atunci când nu există nimic stresant în activităţile de zi cu zi ale celui mic.

Mersul în somn sau somnambulismul se petrece în timp ce copilul este parţial treaz. Mai trebuie să ştii că una dintre cauzele apariţiei somnanbulismului în cazul copilului tău poate fi şi moştenirea genetică.

Vorbitul în somn este un obicei mai des întâlnit şi este considerat de cei mai mulţi că fiind normal. Şi în cazul vorbitului în somn există o predispoziţie genetică.

Conform studiilor şi statisticilor făcute, până la 30% dintre copii au mers în somn cel puţin o dată. Somnambulismul nu este determinat de un vis şi nici măcar nu se întâmplă în timpul unui vis, iar cel mic nu îşi va aminti dimineaţă că a mers în somn. Aceste informaţii sunt valabile şi în cazul adulţilor, nu doar în cazul copiilor.

Somnambulismul în cazul copiilor are câteva caracteristici

  • Copiii merg în somn în primele ore după ce au adormit. Acest moment poate dura între câteva minute, până la 20 de minute.
  • Copilul poate să stea în pat sau să se dea jos din pat ca şi cum ar vrea să meargă undeva, cum ar fi la baie sau să îşi ia ceva de mâncare din frigider.
  • Micuţul se poate plimba prin camera lui, prin restul casei sau poate chiar să vrea să iasă afară.
  • În timp ce merge în somn, copilul ar putea avea ochii deschişi şi chiar ar putea vorbi uşor, dar este important de ştiut că nu va realiza că în jurul lui sunt persoane, nu le vede, nu va înţelege nimic dacă părinţii îi spun ceva şi nici nu va vorbi cu ei. Apoi se poate întoarce în patul lui fără să fi fost vreun moment treaz.
  • În cazul copiilor foarte mici, “plimbarea” în somn va fi scurtă, în timp ce copiii mai mari vor sta mai multe minute în această stare, până să se întoarcă înapoi în pat, la culcare.
  • Somnambulismul apare frecvent în momentele în care copilul nu se simte foarte bine şi are febră.
Citește și:   Sportivul din copilul tau

Important de reţinut: somnambulismul nu trebuie asociat cu probleme psihologice sau emoţionale, dacă nu există un motiv de stres în viaţa copilului tău.

Mersul în somn apare în special la copiii cu vârsta între 3-7 ani. Pe măsură ce cresc, aceste momente sunt din ce în ce mai puţine, dar nu înseamnă că dispar, pentru că sunt şi mulţi adulţi se confruntă cu aşa ceva.

Ce poţi să faci dacă şi copilul tău e somnambul

Dacă ai un copil care merge în somn, nu îl trezi, pentru că acest lucru îl va supăra şi va fi morocănos. În orice caz, nu îţi face griji dacă se trezeşte pentru că nu se întâmplă nimic rău, în ciuda miturilor care există legat de acest lucru.

Cel mai important lucru pe care poţi să îl faci este să te asiguri că micuţul este în siguranţă.

  • Evită să mobilezi camera copilului cu paturi etajate.
  • Închide ferestrele şi uşile şi ia din calea lui orice obiecte care l-ar putea răni.
  • Păstrează podelele cât mai curate, pentru că nu ar fi de mirare să se întindă pe jos şi să îşi continue acolo somnul.
  • Dacă ai scări în casă, pune bariere peste noapte.
  • Unii părinţi îşi pun alarme cum ar fi un clopoţel legat de uşa camerei celui mic pentru a şti dacă copilul iese din camera.
  • Dacă îl vezi că merge în somn, ghidează-l să ajungă din nou în pat
  • Ai grijă să doarmă suficient şi să aibă un program de somn pe care să îl respecte
  • Nu îi lasă pe cei din jur să îl tachineze legat de obiceiul lui de a se plimba în somn şi asigură-l că somnambulismul nu este o boală.
Citește și:   Elevii si bolile cronice

Vorbitul în somn are şi el câteva caracteristici

Apare la o oră sau două după ce copilul a adormit şi se întâmplă în timp ce micuţul stă întins în pat. De regulă, va zice câteva cuvinte care pot fi fără sens , apoi se întoarce la somnul profund. Ceea ce spune poate fi uneori clar, alteori poate vorbi în şoaptă sau poate spune cuvinte neclare.

Copilul se poate chiar şi ridica şi lăsa impresia că vorbeşte cu tine, însă acest lucru nu se întâmplă în realitate şi nici nu va ţine minte până a doua zi. Poate apărea şi în timp ce se plimbă în somn, dar niciodată ca urmare a unui vis.