Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Pericolul pișcăturilor de insecte la copii

Pericolul pișcăturilor de insecte la copii

Primăvara-vara, în special pe perioada vacanțelor și a ieșirilor în natură, copiii pot fi înțepați de diferite insecte: țânțari, albine, furnici, paianjeni, purici, căpușe, viespi etc. Multe dintre pișcături au efecte minore și nu pun serios sănătatea copilului în pericol. Dar există și excepții și trebuie să știm ca părinți să le recunoaștem și să intervenim eficient:

1. Alergiile grave la pișcături (șoc anafilactic)

Apar în perioade între 5 și 30 min după înțepătură. Cele mai frecvente sunt la înțepăturile albinelor, dar pot să apară și la alte insecte.

Dacă cel mic prezintă după ce a fost pișcat brusc probleme de respirație, transpirație, amețeală, dureri de cap, umflarea excesivă a locului înțepat și durere, slăbiciune, leșin, alergați la cel mai apropiat spital sau dispensar pentru a i se acorda primul ajutor. Dacă aveți un bebeluș cu aceste simptome, căutați rapid pe piele dacă detectați vreo pișcătură. Uneori alergiile apar datorită faptului că au mai mult de o înțepătură, ceea ce mărește cantitatea de alergen și e prea mult pentru organismul lor. De aceea fiți foarte atenți cu copiii care au nimerit într-un mușuroi de furnici roșii sau care au fost atacați de albine.

Citește și:   Cum să-ți ajuți copilul alergic

Alergiile pot să apară și la medicamente, anumite alimente și să prezinte aceleași simptome, așa că duceți copilul la urgențe oricum, viața lui poate fi în pericol.

2. Urticaria

Copiii hipersensibili pișcați de țânțari sau insecte, pot dezvolta o urticarie care se prezintă ca niște puncte mici roșii, mâncărime, umflături care apar pe membre și pe zonele expuse la înțepături. Poate dura până la 10 zile și în general nu este periculoasă. Aplică copilului comprese reci pe zonele afectate pentru calmarea inflamației pielii, evită să îi faci băi fierbinți, să îl îmbraci cu haine prea groase sau prea strâmte.

Medicul de familie poate prescrie creme sau medicamente care să amelioreze simptomele (antihistaminice, creme cu cortizon sau mentolate etc).

3. Boli infecțioase transmise de insecte

Deși nu sunt foarte frecvente la noi, există probabilitatea să apară și afecțiuni care se transmit prin insecte. Cum simptomele pot să apară și la 4-5 săptămâni de la pișcătură, este uneori greu de legat un episod infecțios de o insectă. Dar dacă copilul prezintă febră ridicată, greață, vomă, dureri musculare și articulare și ați fost recent cu el în vacanță în natură sau în alte țări, informați medicul rapid. Unele dintre aceste boli pot fi foarte periculoase dacă nu se intervine la timp și eficient.

Citește și:   Otita la copii- afecțiune frecventă iarna

Boli transmise de țânțari: encefalite, febră tifoidă, malarie, febră galbenă, febră West Nile, Dengue

Capușele transmit : encefalita de căpușe ( transmisă prin ixodes ricinus), boala Lyme ( borelioză Lyme), febra hemoragică de Crimeea -Congo ( transmisă prin hyalomma marginatum), febra recidivantă ( cauzata de Borrelia), febra butunoasă ( cauzată de rickettsia conori), anasplamoza.

Ca metode de protecție:

  • folosiți plase de țânțari la geamuri
  • când mergeți în natură îmbrăcați copiii cu haine cu mâneci și pantaloni lungi sau folosiți spay pentru țânțari
  • dacă mergeți în vacanțe în alte țări, în special zone tropicale, informați-vă ce boli locale sunt și ce vaccinuri aveți nevoie pentru dvs și copii
  • evitați zonele în care s-au raportat infecții transmise de insecte