Otita este o infecție a urechii frecventă la copii, care apare mai ales în timpul iernii și la începutul primăverii.
Cauze:
- apare pe timpul cât copilul este bolnav cu viroză sau gripă (inclusiv alte afecțiuni de sezon: sinuzită, rinofaringite etc), canalele auditive fiind în legătură cu cele respiratorii afectate de secreții în această perioadă
- infecții bacteriene
- alergii
- micoze
- obiecte străine introduse de cei mici în ureche
- traumatisme
- folosirea bețișoarelor de urechi care împing ceara în zone intrene ale urechii
- copiii sunt victimele fumatului pasiv sau sunt ținuți în camere cu fum de la sobe, infuficient aerisite
- deviații de sept
Simptome:
- otita acută se manifestă prin durere, iritabilitate, febră, stare generală proastă, uneori prin greață și vărsături
- în cazurile mai complicate apar inflamații locale ale urechii și scurgeri de puroi
- reducerea auzului la urechea afectată, senzație de ureche înfundată
Formele ușoare care se manifestă doar ca durere în cadrul unei gripe și de obicei nu necesită tratament. Febra mare, scurgerile de puroi anunță însă o otită mai gravă. Medicul pediatru sau ORL-istul trebuie să o diagnosticheze corect și să prescrie tratamentul necesar. Dacă urechea secretă puroi, prelevarea unei mici cantități va ajuta diagnosticarea corectă, fiind important să se cunoască dacă este o otită produsă de viruși sau bacterii.
Medicul ar putea recurge și la procedura numită Timpanometrie pentru a diagnostica boala prin măsurarea presiunii membranei timpanului. Antibioticele reprezintă principalul tratament în vindecarea otitei, mai ales atunci cand este intr-un stadiu avansat. De obicei se administrează 3-5 zile, 7 în cazuri mai dificile.
După finalizarea tratamentului, urmăriți atent copilul după semne care ar putea indica o vindecare insuficientă, recidive sau complicații. Acestea se pot manifesta prin: febră în continuare ridicată, durere locală, scurgerile de puroi nu se opresc, amețeli, scăderea auzului, vărsături etc.
Nu se recomandă administrarea de medicamente fără prescrierea medicului, compresele fierbinți, turnarea de lichide sau alte leacuri băbești, care pot afecta mai mult urechea și pot favoriza apariția de complicații: perforarea timpanului, pierderea auzului, meningită, abces cerebral etc.
Există și situații când otita devine cronică, nefiind tratată la timp sau incorect.