Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Oreionul

Oreionul

 Oreionul este o boală infecţioasă acută dată de virusul urlian. Ea afectează in principal glandele salivare, dar popate afecta si pancreasul, testiculul, ovarul şi sistemul nervos. Boala are o evoluţie uşoară, dar poate să creeze riscuri pentru sănătate ( meningite, pancreatite, orhite ).

Izvorul de infecţie este omul bolnav. Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuşeşte sau strănută şi de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate cum ar fi şerveţele, batiste, pahare sau prin mâini murdare.

Perioada de incubaţie este de 14-21 zile.

Boala se manifestă cu tumefacţia glandelor parotide şi adesea şi a glandelor submaxilare şi sublinguale, însoţită de o uşoară durere si salivaţie dificilă. Se produce o deformare caracteristică a feţei, care capătă formă de pară. Tumefierea împinge lobul urechii în sus. Dacă atingeţi cu mâna regiunea umflată constataţi că este consistentă, uşor dureroasă iar osul nu se mai simte. Uneori pot apărea dureri la ureche sau în gât la înghiţit şi la mestecat, cu o zi înainte de apariţia umflăturii. Starea generală este de obicei alertată. La început febra este moderată, crescând treptat. Cel mai frecvent umflătura apare mai întâi într-o parte a feţei, în cealaltă parte apărând după 1-2 zile sau chiar mai mult. Afectarea pancreasului se manifestă cu greţuri, vărsături şi dureri epigastrice, iar a testiculelor cu febră mare şi tumefacţie dureroasă a acestora. Dacă este afectat şi meningele, apar cefalee puternică, agitaţie şi vărsături. Encefalita este rară.

Citește și:   Activităţi în aer liber pentru minte şi trup

În 10-14 zile pacientul se reface. În cazurile de oreion simplu tratamentul se face la domiciliu, cu repaus şi izolare timp de 14 zile. Regimul alimentar este uşor, se administrează antitermice, şi prişnişe pentru glandele tumefiate. Tratamentul la domiciliu cuprinde medicamente ce pot fi cumparate fara reţetă şi sunt folosite pentru a reduce febra si durerea. Paracetamolul sau alte antiinflamatoare nonsteroidiene (Advil, Motrin, Aleve) sunt frecvent folosite. Nu se administreaza aspirina la persoanele mai tinere de 20 de ani pentru ca poate provoca o boala rară dar grava, numita sindromul Reye.Dacă creşterea în volum a glandei provoacă durere se aplica gheata sau comprese calde (se alege metoda care convine mai mult bolnavului). Intre piele si compresă rece sau caldă, se pune un prosop subţire pentru a proteja pielea. Aceste comprese se mentin 20 de minute. Pe testiculele inflamate se poate aplica o compresa rece intermitenta sau se poate încerca o metoda gentila de sustinere. Unii medici recomandă suptul de batoane de înghetata, gheaţă sau acadele îngheţate. Hrana trebuie sa fie de consistenta redusa pentru a nu fi nevoie de mestecare. Alimentele şi lichidele acre trebuie evitate.

Citește și:   20% dintre copiii de 2 ani au cel puțin o carie

Prevenţia se face prin vaccinare. Vaccinul impotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeola si antirujeola. Beneficiile acestui vaccin depasesc cu mult riscurile sale.

Cazurile complicate, cu meningită sau orhită se tratează în spital.