Autor: medic stomatolog Monica Burlacu
Majoritatea părinților întâmpină grijile legate de durerile și cariile dinților de lapte ale copiilor lor și sunt în căutare de sfaturi și tratamente, iar cel mai indicat se dovedește a fi consultul dentistului. Medicul stomatolog Monica Burlacu vine în ajutorul acestora, oferind sfaturi utile părinților pentru ca micuții să aibă o creștere normală.
“Caria dinților temporari este o afecțiune foarte des întâlnită la copii, fenomen ce suportă o creștere din cauza modificării obiceiurilor alimentare. Astfel că, cu cât alimentația copiilor este mai nesănătoasă, cu atât crește predispoziția spre carii și pierderea dinților, ajungându-se ca aproximativ 20% dintre copiii de 2 ani să aibă cel puțin o carie. Procentul crește odată cu vârsta și ajunge la 90-95% în cazul copiilor de 6-7 ani.
Primele carii apar, de regulă, la dinții maxilari (superiori). În scurt timp, apar și la dinții mandibulari (inferiori), existând o regulă a simetriei leziunilor. La copii, caria are evoluție rapidă și este adesea însoțită de afectarea pulpei dentare (nervului), urmată de durere și imposibilitatea folosirii dintelui. Copilul va evita să mănânce pe partea afectată și cu cât durerea este mai mare, cu atât va refuza masa.”
Monica Burlacu, dentist la clinica Royal Dental, atrage atenția asupra importanței îngrijirii dinților temporari chiar dacă ei se vor schimba. Viața unui dinte de lapte, deși scurtă, influențează sănătatea danturii copilului, pe termen lung. Pentru copilul de 2-3 ani vizita la dentist este programată de părinți, cel mic nereușind să înțeleagă de ce se află în cabinet. Pe măsură ce crește, el înțelege și acceptă necesitatea tratamentului stomatologic.
“Frica este un sentiment prezent la toți copiii, manifestarea ei variază în funcție de individ, de mediul familial, de educație și de experiențele anterioare. De cele mai multe ori se manifestă printr-o stare de neliniște, alteori prin agitație motorie greu de stăpânit și foarte rar prin episoade dramatice, neproporționale cu importanța actului terapeutic. Între 2 și 4 ani copilul nu are gândire logică, se sperie ușor, se concentrează greu, obosește repede. La 4 -5 ani apare prioada lui NU VREAU caracterizată prin frustrare, agitație. Între 6 if 9 ani copilul are mândrie, curaj, poate analiza logic necesitatea tratamentului. Este bine ca prima vizită să se facă înainte să apară durerea.”
Sfaturi pentru îngrijirea dinților
- Bebelușul nu trebuie lăsat să doarmă cu biberonul în gură.
- Încurajați copilul să bea lichidele din pahar/cană, nu din biberon.
- Igiena cavității bucale trebuie începută de timpuriu (înainte de erupția dentară gura va fi curățată cu un tifon umezit). Când au erupt primii dinți se începe periajul dentar. Există paste speciale pentru bebeluși, paste care nu necesită clătire.
- Periajul trebuie deprins de la vârste mici. Important este să se obișnuiască să se spele pe dinți, corectitudinea periajului fiind secundară.
- Dacă veți începe să îi administrați fluor, va trebui să o faceți regulat, într-o doză corectă. Supradozarea are efecte mai grave decât neadministrarea flourului.
Pe parcusul creșterii copilului se vor dezvolta și maxilarele, având impresia că dintii au ramas mici. Este un fenomen normal, așa se va crea spațiu pentru dintii permanenți.
Primii dinți permanenți sunt molarii, nu incisivii, așa cum sunt percepuți de către părinți. Aceste ‘măsele’ sunt foarte importante, ele nu se vor schimba.
Prevenirea apariției cariei dentare se realizează prin două proceduri:
1. Flourarea
Fluorurarea la domiciliu cu paste de dinți cu fluor;
Fluorurarea în cabinetul stomatologic se face prin aplicarea de solutii cu concentrație crescută de fluor, geluri și lacuri. Pentru obturarea dinților de lapte se poate folosi material care eliberează fluor o perioadă îndelungată.
2. Sigilarea este o metodă eficientă de prevenire a cariei dentare. Constă în aplicarea unui material pe fața ocluzală a molarilor. În acest fel, scade aderența alimentelor pe fața ocluzală a molarilor de 6 ani, în consecință reducându-se și apariția cariei. Este un tratament simplu, ușor de realizat, care nu afectează dintele. La 3 – 4 ani se pot sigila molarii de lapte, la 6 – 7 ani se pot sigila primii molari permanenți, iar la 11 – 13 ani se vor sigila molarii doi și premolarii.
Apel de urgenţă: #1122 Adresa: Str. Pipera-Tunari nr. 61
Telefon: 0372 776 111 Voluntari-Ilfov 077 190- Romania
Mobil: 0725 00 88 00 Mail:contact@royaldental.ro
Fax: 0314 326 105 Web: http://www.royaldental.ro
1 comentariu