Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

    Daca vom privi cu atentie copiii care ies de la scoală, copiii din parc sau de pe stradă, vom observa cu uşurintă că numărul celor supraponderali este destul de mare. Pornind de la această observaţie, s-a efectuat un studiu la nivel european, iar concluziile au fost alarmante. Astfel,  un baiat din trei si o fată din cinci, cu vârste cuprinse între 13 si 17 ani, sunt prea graşi, iar în fiecare an numarul tinerilor cu probleme de greutate creşte cu 400.000, se arata în studiu.

S-a ajuns la această situatie datorita unui program de viaţă incorect. Unii parinti, desi cunosc normele unei vieţi sănătoase, datorită lipsei de timp, nu reusesc să le impună copiilor un program de viaţă sănătos, alţii nu cunosc nici ei înşişi aceste norme şi consideră că a avea grijă de copil înseamnă în primul rând să îi oferi o cantitate de mâncare cât mai mare şi cât mai consistentă. De aceea ar trebui să se înceapă cu educaţia părinţilor, să li se explice acestora ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă şi cum să-i determine pe copii să abordeze un anumit mod de alimentaţie. În unele şcoli din România se desfăşoară astfel de programe, dar din păcate, în prea puţine în raport cu numarul de copii si cu gravitatea problemei.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ trei milioane dintre şcolarii europeni sunt supraponderali sau obezi: cei mai afectati sunt britanicii si polonezii, iar problema, susţin specialiştii, este că multi dintre acesti tineri vor deveni adulţi supraponderali, cu riscul de a dezvolta boli cardiace, diabet, tensiune arterială crescută, atacuri de inimă sau cerebrale, precum si anumite tipuri de cancer.

Aceeaşi tendinţă există şi în România, unde se pare ca ar exista 4,5 milioane de obezi.  Iata câteva din cauzele obezităţii la copii.
O prima cauza este alimentatia necorespunzatoare; de remarcat că pot fi copii obezi atât în familiile cu o situaţie materială buna, cât si în familiile sărace. Grija(greşit înţeleasă) pentru copii îi face pe unii părinţi să-şi supraalimenteze copiii. Acestora li se oferă zilnic mâncare mai muta decât necesarul caloric al copilului. Din păcate, copilul îşi va păstra obiceiurile alimentare şi când va fi adult, va face aceleaşi greşeli, va trebui să lupte mult ca să se schimbe. Bucătăria românească, prin specificul ei, oferă feluri de mâncare consistente, cu multe calorii. Daca la acestea se mai adauga pizza si celelalte „mâncaruri” pe care copiii le pot cumpăra de la chioşcurile de lânga şcoli ( gogoşi, cornuri, pateuri, brânzoaice- toate cu un continut mare de zahar si grăsime ), drumul spre obezitate este deja deschis.

Citește și:   Copilul - o ecuatie fara necunoscute?

Trebuie amintit că la aceste alimente se adaugă şi nelipsitele sucuri dulci. În afara de conservanţii si coloranţii pe care îi conţin, acestea au si un aport caloric destul de mare, zahărul din ele fiind absorbit foarte usor de organism. Parinţii ar trebui să ştie că formarea unui regim sanatos de viata înca din copilarie, formarea unor deprinderi alimentare corecte, i-ar scapa pe copiii lor de multe probleme în viitor. Daca, de când este mic, copilul va fi obişnuit să mănânce fructe, legume( pe cât posibil proaspete si nepreparate ), lapte, brânza, ouă, carne slabă, acesta nu va simti nevoia sa consume alimentele „interzise”, sau le va consuma în cantităţi mici. Deprinderile alimentare sunt la fel de importante ca deprinderile de igiena personala, de comportament. În familiile cu situatie materiala deficitară, obezitatea apare datorită consumului unei cantităţi mari de pâine, cartofi, în general făinoase. La acestea se adauga sucurile si dulciurile de proastă calitate. Adulţii ar trebui să se gândeasca la cât de greu „se dau jos” câteva kilograme în plus, la câte complexe sunt supusi tinerii obezi, nemaivorbind de problemele legate de sănătate. Multe din aceste neajunsuri ar putea fi înlăturate prin abordarea unui regim de viaţă sănătos în copilarie.

O altă cauză la fel de importantă care duce la creşterea în greutate este lipsa de mişcare, mai ales pentru copiii care locuiesc la bloc. Să ne amintim cum era copilaria copiilor de acum 30 de ani. Chiar şi cei de la oraş se puteau juca fără griji, ore întregi în faţa blocului, pe terenurile din apropiere, fără spaima că li s-ar putea întâmpla ceva, că ar putea fi rapiţi sau alte lucruri de acest gen. Actualmente, aproape că nu mai există spaţii între blocuri, iar ideea de a-i lasa singuri afară pe copii este periculoasa. Aşa că parinţii abia daca reuşesc să-şi rupa o ora pe zi din timpul lor şi să meargă în parc pentru a-i oferi copilului posibilitatea de mişcare. Ceea ce înseamnă foarte puţin. Mai există posibilitatea înscrierii copilului pentru practicarea unor sporturi. Este o idee foarte buna, dar din pacate, puţini părinţi îşi permit acest lucru ( taxele care se plătesc, copilul trebuie dus si adus de la clubul respectiv ).

Citește și:   Ce este interzis să faci când copilul este supărat

Si iata cum, în lipsa altor variante, copilul ramâne ore în şir în fata calculatorului sau a televizorului, cu toate consecinţele pe care le are petrecerea unui timp îndelungat în fata ecranului-minune.

Din studiile efectuate în tările din Uniunea Europeana a rezultat că , 40% dintre baieti si 70% dintre fete fac prea puţină mişcare si mănânca prea puţine legume. Numai 13% dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 si 17 ani mănâncă mai mult de 200 de grame de legume pe zi şi doar 16% dintre ei consumă cel puţin doua porţii de fructe pe zi. Fiecare al doilea tânar îşi satisface însa necesarul caloric pe zi prin grăsimi: cele mai apreciate feluri de mâncare sunt cele gata preparate, în special pizza congelata.

Mai pot fi si cauze genetice ale obezităţii, în acest caz trebuie să ne adresam medicului, el va fi cel care va stabili regimul copiilor.
Mulţi copii şi tineri mănâncă mult pe fond de stres, când au mult de învăţat sau când fac activităţi care nu le plac, deoarece simt nevoia de compensare psihică şi, din păcate realizează această compensare mâncând alimentele favorite. Mai există şi obiceiul de a „ronţăi” tot timpul ceva. În acest caz punga cu diverse alimente poate fi înlocuită cu sticla cu apă plată.

În ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre medicamente administrate copiilor pentru a slăbi. Este bine sa se apeleze la acest procedeu numai după consultarea medicului, la sfatul acestuia şi numai daca este absolut necesar. Soluţia cea mai bună o reprezintă un program alimentar şi un program de viaţă corect stabilite, echilibrate, fără excese de niciun fel.