Copiii copie ceea ce văd la părinți mai întâi, apoi la alți adulți și copii. Deși trăim într-o Românie modernă, membră de ceva vreme a Uniunii Europene, iar contactul cu lumea mai civilizată este astăzi foarte simplu, statisticile spun că peste jumătate din populația noastră încă face baie doar o dată pe săptămână.
Teoretic mulți știu și declară că se spală des pe mâini, dar practic acest obicei se rezumă în multe cazuri doar la folosirea toaletei, sau doar la udarea mâinilor sub un jet de apă. În cazul epidemiei de gripă actual sau a altor boli transmise pe calea aerului sau prin atingere, acestea nu ajută deloc. Și noi dar și copiii trebuie să ne spălăm pe mâini corect și în mai multe situații.
Autoritățile medicale atenționează că atât virusul gripal care face ravagii la noi în țară, cât și mult-temutul Corovanoirus Covid-19 au o cale foarte simplă de prevenire, accesibilă tuturor: spălarea deasă și corespunzătoare a mâinilor.
Când să ne spălăm pe mâini:
Adulții:
- când te întorci de afară, indiferent unde ai fost sau cât timp
- înainte de a ne apuca de gătit
- înainte de masă sau de pauza de gustare la serviciu
- după ce schimbi bebelușul sau ai mânuit lenjerie murdară
- după mânuirea gunoiului
- după ce ai măturat, șters praful sau am curățat ceva
- după folosirea toaletei
- după ce atingi obiecte publice cu mare potențial de infectare: telefoane publice, clanțe de ușă, după ce ai folosit un mijloc de transport în comun, după ce ai fost la restaurant, cinema etc
- înainte şi după îngrijirea persoanelor bolnave
- la întorcerea de la medicul de familie, cabinet medical sau de la spital, locuri mult mai riscante să iei ceva sau să intri în contact cu un bolnav
- după ce atingi un animal
- după ce strănuți sau tușești
- după contactul cu persoane în public
Copiii:
- când se întorc de afară, la fel nu contează cât au fost ieșiți sau unde
- după ieșirea în pauză la școală
- la întoarcerea de la școală/ grădiniță
- după folosirea toaletei
- înainte de masă
- înainte de a mânca ceva, fie un sneaks, fie mâncarea de la pachet
- după ce ating un animal
- când se întorc de la joacă dar și după ce se joacă pe jos în camera lor
Spălarea corectă pe mâini
Așa cum am spus mai sus, simpla udare a mâinilor cu apă nu ajută deloc. Folosește un săpun anti-bacterian iar dacă acolo unde te speli acesta nu este disponibil, sau nu ai unde să te speli des, ia la tine un pachet de șervețele umede antibacteriene sau un gel dezinfectant.
Poți folosi cu încredere fie săpun lichid, fie solid, ambele fiind la fel de eficiente. Nu uita că gelurile antimicrobiene nu curăță eficient când mâinile sunt foarte murdare sau foarte grase.
Nu aplica direct săpunul ci udă mâinile mai întâi cu apă rece sau călduță. Pune apoi săpun și săpunește bine mâinile, ca în imaginea de mai sus, începând cu spațiul dintre palme și continuând cu unghiile, între degete. Fă asta peste 30 de secunde. Când te săpunești, nu o face sub jetul de apă ci deoparte, apoi clătește-te bine cu apă.
Nu este recomandat ca să te ștergi cu prosoape în locurile publice, ci cu șervete de hârtie de unică folosință sau uscate la un uscător de mâini. Când astfel de facilități lipsesc, mai bine așteaptă să te usuci la aer.
La fel dacă ai în casă pe cineva cu gripă sau răcit, înlocuiește prosopul de la chiuvetă cu o rolă de hârtie.
Pentru că din baie și până la clasă sau la locul tău de muncă tot atingi mânere și alte lucruri în jur, folosește o soluție anti-bacteriană înainte de a deschide pachetul de mâncare sau a folosi computerul, a scrie etc. Pentru eficiență, este bine ca aceasta să conțină cel puțin 60% alcool.
Copiii mici țin des mâinile în gură și duc jucăriile și alte obiecte la guriță. Șterge-i des cu șervețele anti-bacteriene (atenție la indicațiile de pe etichete, dacă sunt sigure pentru bebeluși), pune-le mănușele când mergeți undeva în public dacă e posibil, dezinfectează-le jucăriile, barele pătuțului și alte obiecte la care au acces mai ușor. Nu lăsa rude, frați sau surori ori persoane străine să-i atingă fără să se spele pe mâini ori în locuri publice. Atungerea mânuțelor sau a feței celor mici, poate răspândi viruși.
Nu le da copiilor covrigi, biscuiți și alte alimente când ești cu ei în parc, în autobuz etc și nu au unde se spăla. Eventual șterge-le bine mânuțele cu un șervețel umed sau aplică soluție anti-bacteriană înainte.