În fața blocului meu au apărut de vre-un an o mulțime de puști cu jucării Kendama, care par că nu au altă distracție mai mare decât să tot prindă bila aceea în cupa de lemn. Sincer eu nu am înțeles multe din mișcările lor repetitive dar m-am interesat și am găsit o mulțime de lucruri interesante despre acesată jucărie.
Se spune că Kendama ar fi apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, fiind inspirată dintr-un joc originar din Franţa care se numea Bilboquet, denumire înseamnând „cupă şi bilă”. Alte păreri spun că ar fi provenit din Japonia, fiind o jucărie veche, reînviată de către fabricile moderne de jucării. Deși nu a fost foarte populară până în urmă cu câțiva ani, se pare că are multe beneficii pentru copii, adolescenți sau oricine o folosește.
- Kendama este un joc de atenţie și de coordonare- Ideea principală a jocului este coordonarea cât mai bună a corpului pentru a prinde bila. De aceea îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână, îmbunătăţeşte îndemânarea, ajută la un mai bun echilibru și îmbunătăţeşte reflexele, întocmai ca un sport. Pe măsură ce se fac trucuri mai comlexe, utilizatorii au nevoie de o bună coordonare a părţii superioare a corpului cu partea inferioară. Mâinile lor sunt cele care execută mişcările, dar picioarele ridică sau coboară bila. Jocul este recomandat mai ales copiilor care prezintă deficite de atenție, sunt hiperactivi sau cu probleme de concentrare.
- Este un joc de strategie- deoarece coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată bine anterior, Kandama este un joc ce exersează foarte mult și mintea. Pare simplu dar există multe trucuri dificile
- Poate fi jucat indiferent de vârstă – indicațiile jocului spun că se poate începe de la 4 ani. În ultimul timp foarte mulți tineri și chiar adulți au început să îl joace.
- Copiii nu se plictisesc de el pentru că există mii de trucuri pe care le pot încerca.
- Socializare – crescând numărul de utilizatori ai jucăriei, acum există și competiții. Unele sunt jucate simple, pe uliță sau în fața blocului, altele la alte nivele, cu sute de jucători. Specialiștii spun că astfel de joc încurajează interacțiunea dintre copii, îi ajută să comunice mai bine, să își facă prieteni, să stea departe de grupurile periculoase.
Atenție- dezavantaje:
Jucăria Kendama poate să producă dependență. Totuși mulți părinți preferă să-și vadă odraslele printre alți copii de vârsta lor, jucându-se în aer liber, decât lipiți de tabletă sau televizor. Este bine să le limitați această activitate atunci când observați că nu mai au interes pentru nimic altceva și să-i ajutați să combine activitățile.