Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Gripa în iarna aceasta și cum să-ți protejezi copilul

Gripa în iarna aceasta și cum să-ți protejezi copilul

Ca de obicei, în lunile septembrie-decembrie ne vom confrunta cu debutul sezonului de gripe. Specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) spun că fiecare sezon este diferit și că nu se poate prevedea cât va dura, sau severitatea, dar se pot însă cunoaște ce tulpini de virus sunt active iar în accest an vaccinurile fabricate au în vedere următoarele:

  • A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09 virus (actualizat)
  • A/Kansas/14/2017 (H3N2) virus (actualizat)
  • B/Colorado/06/2017 virus (Victoria)
  • B/Phuket/3073/2013 (Yamagata).

Cum poți proteja copiii de gripă:

Copiii între 0 luni- 8 ani sunt considerați persoane cu risc crescut de gripă, mai ales sugarii la care nu s-a format încă imunitatea și la copiii mici care merg în colectivitate (creșe, grădinițe, școli).
Ca o primă măsură, mărește igiena copiilor, spală-i cât mai des pe mâini, mai ales după ce se întorc de la școală sau din locuri publice.

Cu ajutorul unei alimentații corespunzătoare, ajută-i să-și îmbunătățească imunitatea. Vezi și articolul Metode simple de a întări imunitatea copilului tău .

Dacă copilul a făcut febră sau are alte simptome de gripă, este mai bine să-l ții acasă, ducerea lui la grădiniță sau la școală putându-i pune în pericol de îmbolnăvire și pe alți copii. Experții CDC recomandă să vă prezentați cu copiii la medic pentru a fi tratați corespunzător, nu le administrați medicamente acasă. Medicii pot prescrie celor cu risc major de complicații medicamente antivirale, care acționează cel mai bine dacă sunt luate în primele 48 de ore de la instalarea simptomelor gripei. Zanamivir se recomandă pentru tratamentul copiilor de 7 ani și peste această vârstă, iar oseltamivir se recomandă pentru toate vârstele, inclusiv pentru bebeluși.

Citește și:   Semne că mănâncă prea multe dulciuri

Fă-le vaccine antigripale. Copiii între 6luni-8 ani care nu au mai primit vaccin în anii trecuți sau a căror istorie în privința imunizării antigripale nu este cunoscută, au nevoie de două doze de vaccin, administrate la un interval de cel puțin 4 săptămâni între ele.
În cazul copiilor mai mici de 6 luni, ei pot fi protejați câteva luni după naștere dacă mama s-a vaccinat antigripal cât era gravidă. Dacă asta nu s-a întâmplat, părinții se pot vaccina și după nașterea copiilor, pentru a scădea riscul de gripă. Bebelușii și copiii sub 2 ani pot face forme severe de gripă, așa că evitați să-i scoateți prea mult în locuri publice și să primiți vizite prea dese, mai ales de la persoane răcite.

Ministerul Sănătații a cumpărat pentru sezonul 2019-2020 un număr de 1.500.000 de doze, primele doze ajungând  în România la jumătatea lunii septembrie 2019. Prima vaccinare este destinată, deocamdată, angajaţilor din spitale şi celor din centrele unde sunt copii şi bătrâni instituţionalizaţi. Restul dozelor vor fi disponibile din a doua jumătate a lunii octombrie. Bolnavii cronici (inclusiv copii cu diverse boli cronice), gravidele şi bătrânii intră în categoriile de risc și vor putea fi vaccinați gratuit în cabinetele medicilor de familie.