Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Dezvoltarea atenției și concentrării la preșcolari

Dezvoltarea atenției și concentrării la preșcolari

Copiii preșcolari se află într-o perioadă importantă în care își dezvoltă abilitățile cognitive, fizice și emoționale. Dezvoltarea atenției și concentrării este esențială pentru succesul lor în viitor, fiind vorba despre fundamente importante pentru reușita în școală și în viață.

Aceste abilități nu sunt înnăscute ci trebuiesc formate cu răbdare și atenție. Copilul mic are o atenție și o concentrare reduse, trece foarte des  de la o activitate la alta, de la o jucărie la alta după numai câteva secunde sau, în cel mai bun caz minute. Acest timp poate fi crescut treptat la orice copil, însă în ultimii ani din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați cu deficit de atenție (ADHD).

Problemele de atenție la copii pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv:

  1. Dezvoltarea fizică sau neuro-psihologică incompletă
  2. Mediul distractiv sau incitant
  3. Stimularea prea multă sau prea puțină
  4. Consumul excesiv de tehnologie sau jocuri video
  5. Probleme de somn sau alimentație
  6. Probleme emoționale sau de comportament

Neglijarea copilului și abandonarea lui în fața unei tablete sau a unui televizor este o ”plagă” a lumii noastre moderne și aceasta cauzează întârzieri grave de dezvoltare la copii.

Citește și:   De ce ne doare capul când mâncăm înghețată

Metode de a-i ajuta să-și dezvolte atenția și concentrarea

  • Stimularea senzorială: stimularea simțurilor prin experiențe senzoriale multiple care să-i dezvolte copilului  auzul, vederea, simțul tactil sau mirosul. Nu trebuie să organizezi ceva savant ci pur și simplu implică-l pe cel mic în ceea ce faci tu prin casă, să te ajute la bucătărie, să guste diverse ingrediente, să amestece într-un castron, să folosească sucitorul, mătura etc.
  • Jocuri care implică concentrarea și atenția: nu vă gândiți la ceva scump ce trebuie să-i cumpărați ci la jocuri simple cum ar fi puzzle-uri, jocuri de asamblare sau jocuri cu piese de construit (cuburi, lego), jocuri cu perechi, de sortare etc
  • Activități fizice regulate: activități cum ar fi alergatul, săritul sau mersul pe bicicletă, pot ajuta la îmbunătățirea concentrării și atenției la copiii preșcolari, deoarece activează sistemul nervos și îmbunătățesc circulația sângelui către creier.
  • Limite clare și reguli: copiii preșcolari au nevoie de limite clare și reguli pentru a se concentra și a-și menține atenția. Acestea trebuie explicate clar și repetate constant, astfel încât copiii să le înțeleagă și să le respecte. De exemplu îl poți învăța că nu se poate ridica de la masă până nu termină toți de mâncatt. Sau că se poate juca doar cu un joc o dată, nu să le scoată pe toate.
  • Alegerea activităților potrivite: alegerea unor activități potrivite, cum ar fi cărțile, jocurile sau desenele animate potrivite, poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și atenției la copiii preșcolari. Activitățile sau jucăriile de care nu este atras îi vor face să-și piardă repede răbdarea și să sară la altceva. Observați ce le place, de ce se simt ei atrași și împletiți astfel de activități cu cele de care nu se simt așa de atrași.
  • Comunicare pozitivă: încurajați și recompensați copilul pentru eforturile sale de a se concentra pe o activitate.
Citește și:   Puneți familia în mișcare în vara aceasta

În concluzie, dezvoltarea atenției și concentrării la copiii preșcolari este esențială pentru succesul lor în viitor și trebuie să fie o prioritate a părinților și educatorilor.