De ce ne doare capul când mâncăm înghețată

0

Îngheţată este cel mai iubit desert al verii, dar poate da mari bătăi de cap, la propriu! Îngheţata provoacă nu doar dureri de gât, ci şi dureri de cap, care apar atât la adulţi, cât şi la copii. Acest tip de durere, provocat de alimente şi băuturi reci, este de scurtă durata, dar este destul de intens. Daca si tu simti dureri de cap de cate ori mananci inghetata, trebuie sa stii ca te confrunti cu “brain freeze” !

“Brain freeze” sau durerea de cap provocată de alimentele reci se resimte la nivelul frunţii, atinge un punct de intensitate maximă după aproximativ 60 de secunde şi din fericire, durează foarte puţin, undeva până la cinci minute.

Durerea de cap este provocată atunci când îngheţata sau alt aliment extrem de rece atinge cerul gurii şi gâtul şi se pare că această senzaţie deranjantă se datorează contactului dintre stimulul rece şi capilarele de la nivelul gurii.

Când vasele de sânge sunt atinse de îngheţata rece, acestea se dilată rapid, iar dilatarea este resimţită de receptorii durerii localizaţi la nivelul gurii. Aceştia transmit semnalul către creier printr-un nerv, iar senzaţia care ajunge la creier este aceea de durere în zona frunţii.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?