Acum vara sunt multe legume și fructe proaspete, dar mulți părinți se plâng pe forum-urile de discuții că au copii care refuză să mănânce legumele. Ca această mămică de exemplu:
”Am o fetiță de 10 ani și un băiețel de 6. Cam de un an am probleme mari cu ei, nu vor să se mai atingă de salată și de legumele din garnitură. Ar mânca doar cartofii prăjiți, dar dacă îi fac la cuptor sau fierți, gata, îi refuză. I-am lăsat la sora mea cât am mers să lucrez 3 luni în Germania și cred că acolo și-au schimbat dieta, ea i-a dus des la McDonalds și alte locuri cu mâncare fast-food. Nu știu ce să mai fac … Sunt încă mici și știu că au nevoie de vitamine în alimentația lor… Aveți vreo idee, mămici?” Ina Cercel
Importanța legumelor în alimentația copiilor:
Legumele au un rol important în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a celor mici. Ele conțin multe vitamine și minerale prețioase ( A, C, K, fier, acid folic și potasiu). De asemenea sunt bogate în fibre, carbohidrați și în proteine (fasolea, lintea, nautul, mazare, soia, tofu, spanac, broccoli, cartofi).
Nutriționiștii recomandă ca în alimentația copiilor să fie cel puțin două porții de legume zilnic (o porție = ½ cană de legume crude, gătite sau 1 cana de legume cu frunze sau salate).
Sunt deosebit de utile în dezvoltarea fizică armonioasă, prevenirea obezității, creșerea imunității, îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv, circulator, respirator etc. Prin conținutul lor de fito-chimicale, ajută la prevenirea afecțiunilor cronice cum sunt bolile de inimă, cancerul și diabetul. În plus, studiile realizate de o clinică din Canada au demonstrat că acei copii care consumă zilnic legume, au performanțe crescute la școală.
Trucuri să îi faci să consume legume:
Dacă din anumite motive, ai un copil care face mofturi la mâncărurile cu legume sau salate, iată ce poți face:
- alege un meniu al familiei sănătos, exemplul personal având cel mai mare impact. Redu cât se poate de mult mâncatul la fast-food, gătitul folosind semipreparate și alte alimente nesănătoase
- nu le permite să aibă snacksuri sau dulciuri înainte de masă
- nu le da alternative dacă nu vor să consume legumele din mâncare (de genul că pot să își facă un sandwich cu mezeluri etc)
- aranjează frumos salatele, chiar cu ajutorul lor, creând scene din povești, animăluțe și alte forme interesante
- gătește sosuri delicioase în care ei pot întinge cu legume rădăcinoase tăiate pe lung (morcov, ridiche albă, rădăcină de pătrunjel, sfeclă roșie etc)
- dă-le sucuri proaspe-te de legume și fructe – eventual îndulcite cu puțină miere
- caută rețete de mâncăruri, variantele sănătoase ale preparatelor agreate de cei mici, care pot imita atracțiile mai puțin sănătoase. De exemplu fă pizza de casă adăugând multe legume, crochete de cartofi și cașcaval la cuptor, hamburger de casă, sănătos, la grătar, garnisit cu salată și legume proaspete etc
- fierbe mai multe legume, să arate frumos și colorat când le așezi pe farfurie
- fierbe legumele și mărunțește-le făcând paste delicioase de pus pe sandvichuri; poți folosi linte, morcov, dovlecel, spanac, avocado și altele, condimentate și amestecate cu frunze proaspete de pătrunjel sau mărar
- laudă și recompensează– caută să lauzi mereu reușita lor de a mânca sănătos și îi poți chiar recompensa pentru asta cu o porție din desertul lor preferat după masă
- încercă mereu și nu-ți pierde răbdarea – mulți părinți își pierd răbdarea și cumpătul la mofturile celor mici, sau se tem că se vor îmbolnăvi dacă nu mănâncă, așa că îi lasă să mănânce ce vor ei. Asta este o greșeală comună, copilul nu va alege legumele, va ști că poate obține altceva. Deci fii consecvent cu privire la meniul lor, tu ești adultul în casă și nu pot alege ei doar ce vor