Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Boli frecvente la copii de vârstă școlară și prevenirea lor

Boli frecvente la copii de vârstă școlară și prevenirea lor

În acest articol vreau să mă axez pe problemele de sănătate care sunt frecvente  la copiii de vârstă școlară, în special la cei de la grădiniță și școala primară. Nu sunt exclusiv pentru vârsta asta, dar există o serie de factori care le fac să apară mai des:

  • schimbarea mediului în care au crescut, adaptarea copiilor la o colectivitate, la un nou program
  • expunerea mai mare la boli infecțioase
  • sistem imunitar imatur pentru a se proteja de boli și microbi
  • igienă mai greu de menținut, copiii din colectivitate sunt mai greu de supravegheat
  • clase aglomerate, spații închise, neaerisite corespunzător
  • copiii sunt mai activi și se implică în mai multe activități și implicit sunt mai multe riscuri de rănire/ îmbolnăvire
  • unele boli sunt transmisibile și cu câteva zile înainte de a observa simptome așa că cei mici nu pot fi izolați la timp

Iată care sunt bolile de top ale acestei vârste școlare :

Răceli
Virusurile gripale se transmit foarte rapid atât de la alți copii și colegi, cât și acasă. Copiii pot avea răceli și o dată pe lună dar media este între 6 și 8 răceli pe an. Cel mai bun tratament este de obicei să le dai multe lichide și odihnă. Antibioticele nu vor ajuta. Infecțiile respiratorii bacteriene numite și răceli, sunt mai frecvente la preșcolarii mici și pot da complicații mai mari. Dacă vă faceți griji că este ceva mai grav decât o gripă, consultați medicul de familie.

Citește și:   Alergii la copii date de poluarea în interiorul casei

Intoleranțe alimentare / indigestii
Intoleranțele alimentare sunt o reacție la un aliment pe care l-au consumat. Simptomele includ balonare, diaree și dureri de stomac, care de obicei se vindecă fără nici un tratament.  Acestea pot să apară când copilul încearcă un aliment nou, dar și când consumă ceva care nu a fost tocmai proaspăt. Aceste episoade diareice sunt diferite de cele care au cauză paraziți, bacterii, viruși și care țin mai mult și, în cele mai multe cazuri necesită tratament. Dacă totuși observați apariția simptomelor de mai la un anume aliment sau mâncare, este bine să vă prezentați cu copilul la medic pentru teste de alergie.

Paraziți
Cei mai frecvenți luați de copii sunt păduchii, simplu de luat mai ales în unitățile școlare cu internat, dar nu numai. Există și paraziți intestinali care se transmit mai ales de la mâini nespălate, toalete care nu sunt igienizate cum trebuie. Simptomele pe care le poți observa la copii: oboseală, cefalee, amețeli, greață, scăderea performanței și atenției școlare, dureri abdominale, diaree.

Conjunctivită
Conjunctivita este o infecție a mucoasei globului ocular și a pleoapelor. Simptomele includ ochi roșii, pufoși, lipicioși și dureroși. Conjunctivita bacteriană și virală sunt foarte contagioase, dar conjunctivita alergică nu este contagioasă. Se transmite mai ușor între copii pentru că ei ating jucării și alte obiecte în comun, se freacă la ochi, Luați copilul la medicul de familie pentru a verifica ce tip de conjunctivită are copilul dumneavoastră și cum să o tratați.

Citește și:   Cum îi dezvolți bune obiceiuri legate de igienă

Alte boli infecțioase
Sunt ferecvente bolile numite și ale copilăriei ca: rujeola, rubeola, varicela, oreionul, boala mână- gură-picior dar și hepatită A, mononucleoză infecțioasă, TBC. Simptomele pot fi diverse: febră, grață, diaree, erupții cutanate etc.

Prevenire:

Lasa un comentariu