Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Parenting AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum îl ajuți pe copil să scape de coșmaruri

Cum îl ajuți pe copil să scape de coșmaruri

Coșmarurile îi îngrozesc și pe adulți, dar cu atât mai mult pe copii. Coșmarurile și visele urâte și agitate care îl fac pe cel mic să se trezească speriat și obosit au diverse cauze.

Vestea bună este că ai putea să îl ajuți pe micuțul tău să scape de aceste vise înfricoșătoare, urmând câteva dintre sfaturile noastre.

Copiii nu pot face diferența între realitate și ficțiune și de aceea un coșmar îi poate afecta mai mult decât ne-am putea imagina.

Coșmarurile la copii pot apărea din mai multe cauze:

  • O experiență urâtă din timpul zilei;
  • O schimbare nedorită/pentru care nu e pregătit (schimbarea clasei; practicarea unui sport care nu îi place);
  • Vizionarea unor filme sau a unor imagini neplăcute, înainte de a merge la culcare;
  • O situație care îi provoacă frică pe moment (insecte; întunericul din cameră);
  • Un program dezordonat, inclusiv o oră de culcare care nu e respectată;
  • Stresul și oboseala;
  • Diverse dureri;
  • Plecarea de acasă a unui membru al familiei;
  • Condiții nepotrivite pentru odihnă: pat incomod, gălăgie în casă, temperatura sau lumina din cameră;

Cum să îl liniștești după ce a avut un coșmar

Este foarte important să îți calmezi copilul dacă a avut un vis urât. Iată cum te sfătuim să acționezi în această situație, pentru ca micuțul să se liniștească și să se simtă în siguranță.

  • Mângăie-l ușor pe spate, masează-i capul, mâinile și picioarele, ori îmbrățișează-l cu multă afecțiune. Aceste gesturi îi vor da încredere că nu e singur.
  • Nu e suficient să îi spui că „a fost doar un vis urât”. Explică-i că totul a fost în imaginația sa și că acum nu se mai poate întampla nimic rău.
  • Dacă e nevoie, îl poți lua în pat cu tine în seara respectivă, dar ține cont să nu transformi acest lucru într-un obicei.
Citește și:   Diferența dintre gripă, răceală și infecție respiratorie bacteriană

 Cum îl faci să scape de coșmaruri

Pentru părinți este destul de dificil să identifice cauza sau cauzele care determină apariția acestor vise înfricoșătoare la copiii lor. Vei ști cu adevărat cauza acestor vise urâte doar dacă micuțul îți va spune. Cel mai sigur mod prin care îl poți scăpa pe cel mic de coșmaruri este așa îl ajuți să evite cauzele care le determină.

Iată câteva lucruri pe care le-ai putea face:

  • Fă-i un program de culcare și ajută-l să-l respecte cu strictețe.
  • Supraveghează cu atenție obiceiurile pe care le are copilul tău înainte să meargă la culcare: ce filme/emisiuni TV urmărește, ce jocuri joacă etc.
  • Asigură-te că are tot confortul necesar pentru un somn odihnitor: temperatura ideală în camera, lumina (în cazul în care se teme de întuneric), jucăriile de pluș pe care le ia cu el la culcare.
  • Poți lăsa ușa de la camera lui întredeschisa pentru a nu-l face să se simtă singur.
  • Cu ajutorul celui mic poți face o „verificare” în toată camera: verifică fereastra, uită-te pe sub pat și după ușă…în așa fel încât să îi lași copilului senzația că nu există nicio primejdie, că se află în perfectă siguranță în camera lui.
  • Joacă-te cu cel mic sau fă cu el activitățile care îi fac plăcere și îl relaxează. Ține cont: povestea de seară trebuie să fie un obicei de la care să nu te abați, până când micuțul tău va începe să citească singur.
Citește și:   Cătina, depozitul vitaminelor

Important de reținut:

Dacă cel mic a avut un coșmar în timpul nopții, nu-l forța a doua zi să îți povestească în detaliu visul care l-a speriat. Dacă observi că nu mai pomenește nimic despre visul său urât, nu îi mai aminti nici tu!

Dacă copilul plânge și țipă din cauză că s-a speriat în somn, tu trebuie să îți păstrezi calmul pentru că altfel e posibil să se sperie și mai tare.